Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge

Personatge Personatge

Mercè Llimona
Mercè Llimona

Retrat

Mitjana (0 Vots)

Mercè Llimona neix a Barcelona el 16 d'abril de 1914. És filla del famós pintor Joan Llimona, i neboda d'un dels escultors modernistes més importants, en Josep Llimona, qui va néixer justament ara fa 150 anys.

Aquest ambient familiar va influir molt en la seva vocació, i és que ha estat una de les il·lustradores més importants de Catalunya. Amb només 15 anys ja assistia a les classes de l'Escola Llotja, i als 18 ja feia de professora de dibuix a l'Escola Blanquerna.

L'any 1937, per fugir de la Guerra Civil, va marxar a París, traslladant-se posteriorment a Sant Sebastià, i l'any 1939 torna a Barcelona, on comença un període molt actiu com a il·lustradora: il·lustra estampes, cartells, fulletons publicitaris, targetes, col·labora en revistes... Però la seva obra més important fou la d'il·lustradora de llibres infantils (també en va il·lustrar alguns per a adults).

Va crear i il·lustrar més de cinquanta llibres per a infants, entre els que destaquen: Tic-Tac, Chupete, El muñeco de papel, Mi Àngel de la Guarda, les sèries de Bibí...

 
 

 

Tic tac

 
 

 

El muñeco de papel
 

  

 

Mi ángel de la guardia
 
 

 

Peter Pan y Wendy   

 

...i adaptacions dels contes de Perrault i d'Andersen: La Ventafocs, Polzet, El soldadet de Plom.., entre d'altres.

 

 
 

El libro de los cuentos de Perrault
 

  

El libro de los cuentos de Andersen
 

La Cenicienta
 

El soldadet de plom

Va ser la primera dona que presidí el Cercle Artístic de Sant Lluc i l'Associació Professional d'Il·lustradors. Va rebre molts premis, entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l'any 1984.

L'any 1951 va patir una malaltia que li va provocar una deformitat de les mans, cada vegada li costava més dibuixar, però gràcies al seu caràcter lluitador i optimista va seguir dibuixant fins els últims dies de la seva vida (29 de novembre de 1997). El seu últim llibre il·lustrat va ser Peter Pan y Wendy (1994).

 

Vés a l'especial Qui dibuixa els contes?>>

Font d'informació: Biblioteca de Catalunya