Article
El nostre sistema solar
L'astronomia és la ciència que estudia l'Univers i els cossos celestes o astres. No l'hem de confondre amb l'astrologia, que no és ben bé una ciència, i que afirma que el destí de les persones està relacionat amb les posicions des cossos astronòmics en el cel.
Com l'Univers és molt gran, aquesta vegada ens centrarem en els "cometes", però sabeu què són exactament?. A simple vista, semblen taques de llum, normalment borroses, que van deixant un rastre, que es coneix amb el nom de "cabellera", i aquest fet els envolta de màgia i misteri.
En realitat els cometes són cossos fràgils i petits, amb una forma irregular, que estan formats de substàncies dures i gasos congelats. Giren al voltant del Sol, de manera molt semblant als planetes, però en òrbites molt allargades.
Quan un cometa s'apropa al Sol i s'escalfa, els gasos s'evaporen i desprenen unes partícules sòlides que formen la "cabellera", però quan s'allunyen, es refreda i els gasos es gelen i la cua desapareix.
Hi ha cometes que s'apropen a la Terra cada 3 anys i 3 mesos, com l'Enke, altres triguen més temps a passar, com el conegut cometa Halley, que ho fa cada 76 anys (aproximadament). Per cert, sabeu quan va ser l''última vegada que es va veure aquest cometa?, va ser l'any 1986, per tant, la propera vegada que es veurà serà probablement l'any 2062, ho apunteu a les vostres agendes ?.
Si voleu descobrir més coses sobre astronomia, els cometes i altres temes relacionats, us aconsellem que us apropeu a les biblioteques, on trobareu molts llibres, com El llibre de l'astronomia, L'espai: per respondre les preguntes dels nens, Els cometes van matar els dinosaures? ;i altres materials sobre aquest tema, com el Dvd, La Supernova. Els cometes Halley i Hale-Boop.