Article detail - Gènius

Article

El classicisme musical
El classicisme musical

Haydn dirigint un quartet. Pintura de Julius Schmid

El classicisme és el període musical que s’emmarca entre el Barroc i el Romanticisme. Les dates de defunció de dos grans compositors determinen el seu inici i el seu final: 1750  (mort de Johann Sebastian Bach) i 1827 (mort de Ludwig van Beethoven) Representa un període de temps petit (77 anys), però extremadament important perquè posa les bases del desenvolupament posterior de l’edat contemporània.

Durant aquest període té lloc la Revolució Francesa ( 1789) amb el seu lema “Llibertat, Igualtat i Fraternitat” i l’ascensió política i econòmica de la burgesia (persones treballadores que aconsegueixen tenir una posició social rellevant gràcies a les seves propietats i fortunes). És el temps de la Il·lustració, moviment intel·lectual que divulga la cultura per a més població i també el moment en què es mira enrere i es recuperen els ideals de la cultura clàssica grecoromana: perfecció, equilibri, senzillesa, bellesa.

I ara parlem de la música. Aquesta comença a sentir-se a cases privades i en espectacles públics (no únicament a les esglésies i palaus). És menys complicada que la música barroca i és elegant, moderada i poc estrident, molt variada i plena de contrastos. L’orquestra creix en número i en varietat d’instruments. S’incorpora el piano, que substitueix el clavicèmbal i les composicions més destacades seran la simfonia, el concert, la sonata i també l’òpera. Els artistes deixen de dependre exclusivament dels seus mecenes per a crear i poden experimentar la seva creativitat més lliurament.

Els compositors més importants d’aquest període son Wolfgang Amadeus Mozart, Josep Haydn i Ludwig van Beethoven

Com pots començar a intuir va ser un curt període especialment farcit d’esdeveniments importants que val la pena conèixer amb més detall.

 

Source:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació