Detall d’imatge - Gènius

Ruta de navegació

Imatge

El piano
El piano

Primer pla de l'instrument

El piano és un instrument musical de percussió (el so s’origina al ser colpejada una superfície determinada) de corda i va ser inventat cap a l'any 1690 per l'italià Bartomeo Cristofori. Té com antecessor al clavicèmbal i difereix d’aquest en la capacitat de produir sons més forts o més suaus en funció de la intensitat de la pressió que es realitza sobre les tecles.

El piano està compost per una caixa de ressonància, un teclat de 88 tecles i tres pedals, encara que aquests dos darreres elements poden variar segons models i èpoques. El so es produeix quan al pressionar les tecles, aquestes accionen uns martellets folrats de feltre que colpegen unes cordes d'acer.

Hi ha dos tipus essencials de pianos: el de cua o de concert i el de paret o vertical. D’aquest darrere existeixen diferents models i cadascun té un nom específic en funció de la seva alçada: espineta, consola, estudi, antic, pianola, girafa, de joguina. També existeix el piano electrònic, però no és un instrument de percussió de corda sinó que el so prové de síntesis electròniques.

Les primeres composicions realitzades per a piano son de l’època del classicisme però és al romanticisme quan va tenir major protagonisme.

Segur que has sentit moltes composicions a on el piano és l’instrument principal: peces d’autors clàssics com Ludwig van Beethoven, Frederick Chopin o Erik Satie; de jazz com Bill Evans o Thelonius Monk i, com no, música pop com Vanessa Carlton , Elton John o Coldplay.

Sabies que el nom d’aquest instrument prové d’una anotació que el seu creador va deixar escrita? Deia “clavicèmbal col piano e forte” que vol dir “clavecí amb (sons) fluixos i forts". D’aquí va a passar a pianoforte i  a la simplificació amb el que coneixem avui piano.

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació