Reading guide

Àvia, te'n recordes?

Àvia, te'n recordes?
Guide created by:
  • Vilanova i la Geltrú. Biblioteca Armand Cardona Torrandell
  • Vilanova i la Geltrú. Biblioteca Joan Oliva i Milà

La malaltia d'alzheimer, i alguns processos neurodegeneratius propis de l'envelliment ténen trets característics comuns i són una realitat en moltes famílies que costa d'entendre, sobretot en els infants. Els contes ens ofereixen la possibilitat de parlar-ne i de desdramatitzar-la i, per això, i perquè estan plens de sensibilitat, humor i tendresa hem escollit els que trobareu en aquesta guia, que hem dividit en dos blocs:

Contes sobre avis que necessiten una provisió extra de petons miraculosos.

Aquí hi ha els contes que descriuen les manifestacions més evidents de la malaltia i dels processos d'envelliment, a través de la mirada, els pensaments i els sentiments d'un nen o d'una nena i que poden ser útils per buscar la complicitat d'aquests en la cura i atenció de l'avi o de l'àvia.

Contes sobre àvies i avis intrèpids, contistes, somiadors, aventurers i sobretot, molt savis.

Amb la intenció de fer-los un homenatge hem inclòs en aquest apartat, històries d'àvies i d'avis que són protagonistes de fets sorprenents, gairebé inimaginables, on es presenten d'una forma especial i destaquen per la seva condició d'avi, pel seu esperit jove i per l'amor incondicional cap al seus néts.

 

Date created: 26/11/2013

Last updated: 23/04/2014

Contes sobre àvies i avis intrèpids, contistes, somiadors, aventurers i sobretot, molt savis

 Abuelas de la A a la Z
Abuelas de la A a la Z
Díaz Reguera, Raquel  
Barcelona : Lumen, 2012

Repertori fantàstic de 29 tipus d'àvies, que ha escrit i il·lustrat la Raquel Díaz per homenatjar l'important paper d'aquestes a la societat. Hi ha àvies per a tots els gustos: les que tot ho arreglen, les llunàtiques, les que es preocupen massa, les que són unes "cuinetes", les col·leccionistes, les modernes, les tiquis-miquis… segur que trobareu la vostra i recordareu molts dels moments tendres que passeu o que passàveu amb ella, això si no era del tipus bruixa, que també n'hi ha. Però per a aquesta ocasió destaquem a les iaies desmemoriades:

"Hay abuelas que pueden recordar perfectamente lo que desayunaron un domingo de hace ciento veinte años… pero, sin embargo, no se acuerdan nunca de tu nombre; son las llamadas abuelas Desmemoriadas y las hay de dos tipos: las preocupadas por esos involuntarios tropezones de la memoria y las despreocupadas, que son las divertidas porque han decidido que allá donde no llegue su memoria llegará la improvisación"

Trobareu informació completíssima dels seus secrets: del que guarden als armaris, a les butxaques, dels tipus de petons, de les seves essències, mascotes, refranys… perquè ho sapigueu tot.
 

 Avis
Avis
Heras, Chema , Osuna, Rosa  
Barcelona : Kalandraka, 2006

Aquesta és la tendra història d'una parella d'avis: el Ramon i la Ramona. A ell li encanta ballar, ella continua tan presumida com sempre i pensa que s'ha tornat molt lletja, el Ramon en canvi no ho veu així...

"L'avia somrigué i anà a mirar-se al mirall: "Sóc lletja com una gallina sense plomes".
-No diguis això dona! Ets tan bonica com el sol! I fes el favor d'afanyar-te, que hem d'anar a ballar! "

Premi llibreter 2003
 

 El Domador de sueños
El Domador de sueños
Troshinsky, Nicolai  
[Madrid] : Kókinos, cop. 2008

El domador de somnis és un avi que té un do especial, és el de somiar el que vulgui, fins i tot somia per encàrrec. A la recerca d'anhels i somnis perduts o impossibles acudeixen a ell, el forner, la fruitera, el cambrer, el mecànic... i alguna cosa canvia encara que sigui en somnis.

Qui millor que un avi o una àvia per fer possibles els somnis i desitjos dels seus néts? També per fer-los somiar explicant-los mil i una històries...

"Había una vez un hombre al que se le daba tan bien soñar, que podía soñar con lo que quisiera. Ese hombre era mi abuelo".
 

 El Jardín del abuelo
El Jardín del abuelo
Smith, Lane  
Barcelona, [etc.] : Océano, 2012

Un besnét va rememorant el passat del seu besavi a través del jardí d'aquest. El besavi més que jardiner és un artista, que amb les tisores de podar va modelant plantes i arbusts i dibuixant la seva història.

Entrar en aquest jardí és entrar en un món fantàstic, on cada figura evoca una part important del passat del besavi: quan era nen i vivia en una granja, quan era soldat, quan va fer el primer petó... cada pàgina és un fet destacable que mereix ser recordat.

"Él solía recordarlo todo. Ahora ya és muy viejo, y a veces olvida algunas cosas, como su sombrero de paja favorito. Pero las cosas importantes las recuerda el jardín"
 

 L'Àvia pirata
L'Àvia pirata
Durrant, Geraldine , Forshall, Rose  
Barcelona : Elfos, 2010

L'àvia d'aquest conte, és una dona velleta molt especial... ningú ho diria, però de jove havia sigut pirata. Li agrada recordar vells temps i n'està molt orgullosa de la professió que va triar, la reivindica per a les noies. Ella va salvar l'avi de les mans de Cor de Pedra, Dits Llargs i Navalla Esmolada. Malgrat els anys, continua sent valenta, decidida, divertida i enginyosa:

"El pobre avi va descobrir que el gelat bomba que prepara porta pólvora de debò... I quin ensurt va tenir! Però l'àvia li va dir que allò li passava per fumar a taula."

Premi RAW BBC, Londres, Concurs de Narrativa.

Continua amb...
L'àvia pirata a la recerca de l'or perdut / Geraldine Durrant; Rose Forshall
 

 La Abuela gangster
La Abuela gangster
Walliams, David , Ross, Tony  
Barcelona : Montena, 2013

Una altra àvia gens convencional és l'àvia del Ben. Aparentment és com moltes, porta dentadura postissa, té els cabells blancs, li encanta fer mitja, té cura dels seus néts... fins aquí tot un avorriment, segons ell... però un dia Ben descobreix que la seva àvia no és el que sembla, porta una vida molt més emocionant, és una de les lladres més buscades per la policia i, sense adonar-se'n, es veu immers en una trama extraordinària on no hi falta ni una gota d'acció, diversió i misteri.

"La abuela bajaba como una alpinista por el muro del hospital. Había anudado varias sábanas entre sí y se deslizaba a buen ritmo por la pared del edificio. Ben no se lo podía creer..."
 

 Quin avi que tinc!
Quin avi que tinc!
Homs, Núria , Julve, Òscar  
Barcelona : Barcanova, 2012

En aquests dos contes, per als més petits, trobem una àvia que és una fada fadrina i un avi que és un superheroi. Els dos reflecteixen, de manera divertida, la complicitat que hi ha entre avis-néts, i tot l'amor que senten un per l'altre.

"Obro els ulls i sento la veu de l'avi! Avui serà un gran dia!"

"La meva àvia és especial, molt especial: té poders màgics i tot el que li demano es fa realitat!"
 

 Sólo se es joven... ¡dos veces!
Sólo se es joven... ¡dos veces!
Blake, Quentin  
Barcelona [etc.] : Océano, cop. 2008

Aquest és un àlbum, amb poc text, sobre l'art d'envellir. L'autor ens presenta a tot un seguit de personatges, que per edat podien ser els nostres avis, amb molta vitalitat: ballen, canten, juguen, llegeixen, pinten, comparteixen, recorden, celebren moments especials, i sobretot els encanta penjar-se de les branques dels arbres. Tots apareixen amb la mateixa actitud vital que la d'un nen o d'un jove, i és que en el fons ser-ho o no depén d'aquest esperit i voluntat de ser-ho.

 Un Món d'avis
Un Món d'avis
Gómez Mata, Marta , Nazareth, Carla , Nazareth, Carla  
Barcelona : Comanegra, 2010

Obrir aquest llibre és endinsar-se en un món fascinant, ple de màgia i encant, d'avis i àvies. En recull 25 i a cadasú el presenta d'una manera especial, com si fossin estrelles... per aquesta raó trobem un índex al que l'autora ha anomenat Firmament dels avis. En aquest firmament hi ha 13 Perseides i 12 Leónides: trobem l'àvia bressola, l'àvia bagul, l'àvia filadora, l'àvia embarbussaments, etc i també l'avi geògraf, l'avi forner, l'avi rei... volem destacar en aquesta ocasió l'avi guardià de les paraules:

"L'avi guardià de paraules treu el seu llaç i com si fos un avesat caçador de gaseles, atrapa paraules que volen caure en l'oblit. L'avi guardià de paraules s'entesta en aconseguir que els mots fugissers no es converteixin en paraules oblidades sinó en paraules pronunciades que cap malaltia les condemni, que persisteixi el record"
 

Back to top