Reading guide

Ficció històrica : Conèixer la nostra història a través de la literatura infantil i juvenil

Ficció històrica : Conèixer la nostra història a través de la literatura infantil i juvenil

Seguint el fil de la bibliografia Ara fa temps que va editar el Consell Català del Llibre infantil i juvenil l'any 2002, hem volgut fer un repàs de totes aquelles obres de ficció que poden ajudar els nostres infants i joves a reconstruir la nostra història i hem ampliat la selecció amb nous títols.

En alguns casos parlem de llegendes, en altres es tracta d'aventures trepidants amb un rerafons històric. Alguns llibres ofereixen relats punyents explicats en primera persona i en altres ocasions són contes del tot fantàstics però amb una il·lustració documental de tanta qualitat que ens traslladen d'un sol cop d'ull a una època històrica concreta.

Us convidem, doncs, a estirar d'aquest fil perquè res millor que conèixer el nostre passat per escriure una història futura que ens faci sentir orgullosos

 

Date created: 29/05/2014

Last updated: 22/01/2015

1787-1868 Fi de l'Antic Règim i industrialització. Història universal

 El Peu fregit
El Peu fregit
Calatayud, Miguel  
Alacant : Paco Camarasa Pina [etc.], 1997

Narració al voltant del personatge nascut a Alacant, Jaume el Barbut o Jaume de la Serra, bandoler conegut de principis del XIX. 

 L'Home que es va aturar davant de casa
L'Home que es va aturar davant de casa
Carbó, Joaquim  
Barcelona : La Galera, 2002

Novel·la de relació i creixement personal d'un jove i un avi que viuen junts en un ranxo, al centre de l'Oest americà dels indis i els vaquers. 

 Canción de Navidad
Canción de Navidad
Dickens, Charles , Innocenti, Roberto  
Sevilla : Kalandraka, 2011

Les precioses il·lustracions d'Innocenti d'aquest clàssic de Dickens de 1843, que ens trasllada a un Nadal londinenc de l'època victoriana.

 Los Miserables
Los Miserables
Hugo, Victor , Lefort, Luc  
Zaragoza : Edelvives, 2002

Història romàntica que fa un retrat de la societat francesa de la primera meitat del XIX  i ens apropa a  esdeveniments com la Revolució francesa (1789), l'imperi  napoleònic, la restauració...

 Jo, cocodril
Jo, cocodril
Marcellino, Fred  
Barcelona : Joventut, 2000

Un cocodril egipci és portat a París just quan Napoleó envaeix el seu país l'any 1799. Allà serà l'estrella dels jardins de les Tulleries.  

 Una Altra guerra per a Ney
Una Altra guerra per a Ney
Mata, Jordi  
Barcelona : Cruïlla, 2002

1819 a Carolina del Sud (Estats Units d'Amèrica), una societat fortament racista on Tadeu, un petit esclau negre, iniciarà una guerra molt diferent.

 Zaragoza
Zaragoza
Pérez Galdós, Benito , Suñén, Luis  
Zaragoza : Edelvives, 2008

Sisè llibre dels Episodios Nacionales, que barrejant ficció i realitat, parla dels setges que va patir la ciutat de Saragossa l'any 1809 durant la Guerra d'Independència entre França i Espanya. 

 Germà cel, germana àliga
Germà cel, germana àliga
Seattle , Jeffers, Susan  
Palma de Mallorca : Olañeta, 1993

Aquesta és la carta que va enviar el 1855 el cabdill indi Seattle de la tribu Suwamish al president dels Estats Units, Franklin Pierce, en resposta a la oferta de compra d'unes terres. 

Back to top