Reading guide
Dieta mediterrània
La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
Date created: 23/11/2011
Last updated: 20/06/2024
Guide sections
Cuina de Catalunya
Receptes catalanes recopilades i explicades pels principals xefs del nostre país.
864 receptes entre entrants, primers plats, segons plats i postres, que es consideren tradicionals de la nostra cuina. Totes les receptes estan ordenades alfabèticament. També hi ha un glossari de termes culinaris i un índex per productes i per tipus de plat. Els autors han recorregut totes les comarques de Catalunya a la recerca de les receptes més característiques de cada zona.
Als fogons catalans bull la història d'un pais amb tota la seva varietat i riquesa. Es tracta d'una cuina plural, on s'uneixen allò antic i modern, allò mediterràni i continental, quelcom de dietètic i d'alimentici. L'autora guarneix de manera magistral els ingredients que fan d'aquesta gastronomía una cuina força deliciosa tan pel gourmet com per la mestressa de casa.
Dóna les pautes per menjar bé i de forma sana. Recull cinquanta-una receptes que us permetran fer deliciosos plats per a nombroses ocasions, des de plats clàsics de la cuina catalana i mediterrània, com la fideuà de sípia i gambes o la cassola de peix amb romesco, fins a altres de més sorprenents, com el bacallá al cop de puny. Un llibre pràctic, amb tècniques de cocció fàcils i planeres, sense firvolitats gastronòmiques.
El Sergi va arribar a la Villa y Corte el 1997, amb l'aval d'haver treballat al costat del mestre Ferran Adrià, per renovar els esquemes d'un bistrot minúscul de Chamartín, oficiant en una cuina de vuit metres quadrats. La resta és història, i ben coneguda: la seva proposta culinària, fins aleshores mai vista al Fòrum, va provocar adhesions instantànies per part de la crítica i el públic i va superar totes les expectatives; van començar a arribar les puntuacions altes a guies i els guardons.
Un llibre necessari, clàssic i complet que, a partir d'ara, constitueix el marc de referència més vàlid i extens de la cuina catalana. I això tant pel que fa a informacions culinàries diverses (productes, tècniques, coccions, vocabulari gastronòmic, etc.) com, sobretot, per l'extensíssim recull de gairebé mil receptes, siguin de plats salats de tota mena de carn o peix, verdures o llegums, o siguin postres, begudes i conserves
Més que un llibre, la volta al món d'un cuiner d'esperit inquiet i ment oberta, que aposta per la diversitat i el diàleg de cultures i cuines, sense complexos, partint de les arrels i d'una relació directa amb la terra. De les cuines més exòtiques a les cuines del país, dels productes salvatges als productes transgènics.
L'exemplar que teniu a les mans vol reflectir d'una manera amena, cordial, amb tocs d'humor, tot allò que ha passat de boca a orella a través de les nissagues familiars, sobretot el que fa referència a la cuina tradicional, i s'explica el com i el perquè es fa aquest plat o aquest altre en un moment determinat de la roda del temps-natura
La prosa gastronòmica de MVM, com la de Josep Pla, ha ultrapassat el racó dels fogons i dels grillons de la cronologia; envellit esplèndidament bé com a crònica d'un temps i d'un país i ha guanyat immensament com a creació literària. Per això, aquí teniu una oportunitat única, i tanmateix lúdica, per recuperar les nostres arrels i les nostres identitats i denunciar el per llebre, en forma d'intrusisme i frau, a la cuina catalana.
Inclou una norantena de receptes de rebosteria clàssica, d'ahir, d'avui i de sempre, explicades amb ànim didàctic i pensades per emprar tècniques actuals molt accessibles, a l'abast tant del cuiner professional com de l'aficionat o de la mestressa de casa. Alterna fórmules autòctones catalanes amb altres d'origen més exòtic.
Una obra cabdal en la literatura gastronòmica catalana, aparegué l'any 1924 i, des d'aleshores, se n'han fet setze edicions. Aquesta nova edició n'actualitza el format i, en alguns aspectes, el llenguatge, però no pas el seu esperit inicial.
Ja fa anys que el col·lectiu 'La cuina de Sils', constituït originàriament per les populars àvies de Sils, treballa per recuperar i preservar el patrimoni gastronòmic de Sils i, en general, de tota la comarca de la Selva. El resultar d'aquest esforç és Les cuineres de Sils, un llibre que vol deixar constància dels menjars i de tota una manera de fer tradicional de la cuina de casa nostra.
Aquest és un receptari personal que recull plats de diverses cuines de la Mediterrània.
El receptari és pràctic i àgil, natural, transparent i sense maquillatges ni postissos, sense trucs amagats: la màgia és la naturalesa de cada ingredient, i el punt personal, que descobrireu en cada recepta.