Reading guide
Els primats a la realitat i a la ficció
Enguany se celebren els 100 anys del naixement de Jordi Sabater Pi, primatòleg, naturalista, divulgador científic i pioner en l'estudi dels grans simis. Tothom el recordarà per haver trobat en Floquet de neu però la seva ingent tasca d'estudi de l'etologia dels primats va servir per demostrar que tenen comportaments molt semblants als nostres. De fet ,el primatòleg va documentar que els ximpanzés utilitzen eines per aprofitar millor els recursos alimentaris. Aquesta troballa li va suposar publicar l'estudi a la prestigiosa revista Nature i trencar un mur mental on es deia que els únics éssers prou intel·ligents com per fer servir eines eren els humans.
Malgrat la tasca divulgadora de gent com Sabater Pi, Jane Goodall, Biruté Galdikas i Diane Fossey, el cinema ha construït imatges distorsionades dels primats. Qui no recorda a King Kong emparrat a l'Empire State Building trinxant avions com a mosques? O al Doctor Zaius maquinant què fer amb Charlton Heston, l'astronauta empresonat pels grups de simis que dominen la terra? O les situacions ridícules i gracioses entre Clyde, l'orangutan amis de Clint Eastwood a "Duro de pelar"?
Per evitar malentesos i ressituar el paper dels grans simis al planeta, també et recomanem una sèrie de documentals amb imatges inèdites de famílies de goril·les, seguiments a grups de ximpanzés en el seu hàbitat i lluny de les ingerències humanes, que satisfaran les ments més curioses.
Més informació:
- Setmana de la ciència a la Biblioteca Virtual
- 27a Setmana de la ciència Fundació Catalana per la recerca i Innovació
- Joan Barril entrevista a Sabater Pi Beteve
Date created: 08/11/2022
Last updated: 10/11/2022