Reading guide

Matemàtiques per a tots

Matemàtiques per a tots

Dos més dos fan quatre. Un triangle té tres costats. La distància més curta entre dos punts la dóna la recta que els uneix. Això són matemàtiques, però les matemàtiques són moltes més coses: joc, sorpresa, bellesa, creativitat,  interpretar el món, passar-s'ho bé tot fent problemes. Hi ha contes i comptes, comptes amb contes i contes amb comptes. La matemàtica també es combinar, relacionar, indagar...

Us proposem una selecció de contes i històries amb matemàtiques, de vegades subtils, de vegades evidents, i d'altres llibres on es poden aprendre altres matemàtiques una mica diferents de les que coneixem per l'escola.

Pots descarregar-te la guia en aquest enllaç (PDF).

Date created: 18/03/2016

Last updated: 07/04/2016

2. Llibres de divulgació i recreació matemàtica

 365 acertijos y retos de ingenio
365 acertijos y retos de ingenio
Capó Dolz, Miquel  
Barcelona: Montena, 2014

Un problema, un joc, per a cada dia de l'any. L'autor menorquí Miquel Capó, professor de secundària, és autor de més d'una vintena de títols amb problemes de recreació matemàtica per a totes les edats.

 Bricológica: treinta objetos matemáticos para construir con las manos
Bricológica: treinta objetos matemáticos para construir con las manos
Ghattas, R.  
Madrid: Rialp, cop. 2011

Aquest llibre ens explica com construir amb materials ben senzills diferents "objectes" matemàtics: jocs, trencaclosques, calidoscopis per observar simetries...

 Els Millors jocs de matemàgica
Els Millors jocs de matemàgica
Segarra, Lluís  
Barcelona: Mina, 2006

Un recull de problemes d'enginy, il·lusions òptiques, màgia matemàtica... El seu autor, molt implicat en temes educatius, és tot un especialista en el camp de la recreació matemàtica.

 Esas mortíferas mates
Esas mortíferas mates
Poskitt, Kjartan  
Barcelona: Molino, cop. 1998

Un llibret que, malgrat el títol, pretén fer una reivindicació de les matemàtiques i del "joc de pensar" que impliquen. Una petita aventura sobre uns soldats que han de rescatar una princesa i que precisen l'ajuda d'un "màgic-matemàtic" serveix d'excusa per anar lligant petites anècdotes, problemes curiosos i d'altres reflexions sobre aquesta ciència. És el primer d'una divertida col·lecció del mateix autor en la que dedica altres llibres a les fraccions, la geometria, la mesura, la probabilitat...

 Hasta el infinito y más allá
Hasta el infinito y más allá
Grima, Clara , García Ulldemolins, Raquel  
Barcelona: Espasa, 2013

Al llibre hi trobarem a la Mati, els nens Sal i Ven i al gos Gauss. I matemàtiques, moltes matemàtiques. A partir de petites anècdotes es toquen molts dels tòpics de la divulgació matemàtica: l'origen i els tipus de nombres, el tema de l'infinit, la proporció àuria, el teorema dels quatre colors, els ponts de Köningsberg... Però també altres temes menys usuals,  com els diagrames de Voronoi.
Clara Grima, amb la col·laboració en les il·lustracions de Raquel Garcia Ulldemolins, és una activa i experimentada "bloggera" de la divulgació matemàtica. Els seus matecontes els podem trobar també a Mati y sus mateaventuras i Mati, una profesora muy particular.

 Hi ha res més gran que una balena blava?
Hi ha res més gran que una balena blava?
Wells, Robert E.  
Barcelona: Joventut, 1997

El relat comença amb l'animal més gran que viu a la Terra: la balena blava. Les il·lustracions del conte van fent comparacions de cara a que petits lectors es puguin fer a la idea de les mides relatives dels objectes. Per fer-ho, per exemple, es mostra una balena blava al costat d'un lleó, un cavall i un elefant i se'ns demana si n'hi ha alguna cosa més gran. A la pàgina següent trobem la resposta amb un dibuix en el que hi ha un pot amb 100 balenes! I després 100 pots com aquest seran poca cosa comparats amb l'Everest, i 100 muntanyes res comparades a la Terra, i 100 Terres poca cosa al costat del Sol...etc. Així fins arribar l'Univers. Del mateix autor trobarem un llibre amb el viatge a l'inrevés Hi ha res més petit que una musaranya? que fa el pas cap a l'infinitèssim. O un altre que ens parla d'un número molt gran i especial que té nombre propi: el googol.

 L'Home que calculava: novel·la sobre les matemàtiques
L'Home que calculava: novel·la sobre les matemàtiques
Tahan, Malba  
Barcelona: Empúries, 2000

L'home que calculava ens explica les aventures de Beremiz Samir que contínuament es va enfrontant a situacions que requereixen de les seves habilitats matemàtiques. L'enginy (i el mètode!) de Beremiz el fa sortir airós de totes les situacions. Aquesta és l'excusa de l'autor per anar-nos presentant tota una col·lecció de problemes clàssics d'entreteniment matemàtic, amb una atenció especial als que impliquen repartiments dificultosos o aparentment paradoxals, i d'altres curiositats (quadrats màgics, nombres perfectes i amics, la llegenda dels escacs, etc.). De pas, Malba Tahan aprofita per rendir un sincer homenatge als matemàtics clàssics, especialment als àrabs. Malba Tahan no era, en realitat, un autor àrab. El seu nom autèntic era Julio César de Mello Souza (Rio de Janeiro-1895; Recife-1974).

 Los Diez magníficos: un niño en el mundo de las matemáticas
Los Diez magníficos: un niño en el mundo de las matemáticas
Cerasoli, Anna  
Madrid : Maeva, cop. 2004

Filo rep les lliçons del seu avi que l'acompanya en un viatge per la història i les històries de les matemàtiques: els nombres de Fibonacci (i el nombre d'or), el naixement del càlcul de probabilitats o de l'àlgebra, el Teorema de Pitàgores o el càlcul de Pi. L'autora és professora de matemàtiques i l'èxit d'aquest primer llibre la va portar a escriure'n més que són força populars a les escoles d'Itàlia.

 Matelocuras: pasatiempos matemáticos
Matelocuras: pasatiempos matemáticos
Peterson, Ivars , Peterson, Nancy  
México, D.F.: Limusa Wiley, cop. 2002

És aquest un títol pensat per fer divulgació matemàtica entre  nois i noies a partir del 12 anys. Però una divulgació una mica especial perquè en ell es tracten temes que no acostumen a aparèixer en altres títols pensats per aquestes edats, com poden ser els fractals, el caos, el problema dels mapes de 4 colors, etc. El llibre es presenta com una passejada per una mena de Parc d'Atraccions Matemàtiques o, més aviat, un Parc Temàtic. Es divideix en 10 "aventures" que tracten temes diferents. És un llibre que sap presentar de manera força entenedora aspectes que poden ser una mica complicats. Proposa, a més, problemes i experiments a més de "prolongacions del viatge" a través d'internet.

 ¡Alucina con las mates!
¡Alucina con las mates!
Ball, Johnny  
Boadilla del Monte, Madrid: SM, 2005

Un llibre que fa pinzellades sobre molts temes. Està organitzat en quatre apartats: D'on venen els nombres?, Trucs matemàgics, Formes i més formes, El món de les matemàtiques. Hi trobarem des d'una breu història de la numeració fins a temes no tan usuals en llibres juvenils, com el caos o l'art. Pel mig molts altres tòpics de la divulgació com el triangle de Pascal, el nombre d'or, Pi. Tot tractat d'una forma breu, àgil i ben presentada. 

 ¿Odias las matemáticas?
¿Odias las matemáticas?
Vallejo-Nágera, Alejandra  
Barcelona: Martínez Roca, 2000

Les matemàtiques són alguna cosa més que aritmètica. En aquest llibre l'autora, partint de petites situacions familiars ens parla de geometria, topologia, lògica, màgia matemàtica...

Back to top