Novelty
A vegades podem pensar que tothom viu com nosaltres, amb totes les comoditats, amb tota la tecnologia a l'abast, i a ciutats o pobles plens de cotxes, de botigues... Però al nostre planeta, hi ha llocs habitats per tribus que porten molt de temps vivint en un territori, els membres de les quals acostumen a tenir en comú tradicions i costums. Són comunitats amagades, algunes de les quals gairebé desconegudes, que viuen en profunda comunió amb la terra i la natura, arribant a estar en perill d’extinció per l’explotació massiva dels seus recursos en profit de la vida moderna.
El paper de la dona canvia depenent de la tribu, però en molts casos, tenen un paper important dintre de la comunitat. Per exemple, les dones dels Changpa, tribu situada en un altiplà del Tibet, s’ocupen de la construcció de les seves cabanes, de la producció de queviures derivats de la llet dels iacs i del cardat de la llana per fabricar teles. O els Kayan, les dones girafa, dels quals uns 50.000 membres estan repartits entre Birmània, Tailàndia, Vietnam i Estats Units. Els anells que porten al coll són un símbol de bellesa i d’estatus. En aquesta tribu és la dona qui tria acceptar o no un pretendent.
La tribu dels Suri habita les muntanyes de la Gran Vall del Rift, a l’Àfrica oriental. Les dones utilitzen la seva pell com una tela on expressar-se artísticament per realçar la confiança en elles mateixes. I així, pàgina a pàgina, coneixerem els Ianomami del Brasil, els Sami de Lapònia o Sibèria, els Tuareg del desert del Sàhara, les dones Iao de Longsheng a la Xina, i no són precisament una minoria, perquè es calcula que al nostre planeta existeixen 370 milions de persones que formen part d’aquests pobles indígenes.
En aquest delicat llibre editat per Mosquito Books, i de la mà de Sam G. C i Raquel Martín, coneixerem una mica més aquestes tribus i ens adonarem que tenim molt a aprendre d’ells.
Recomanat per Núria Cañadas Rodríguez de la Biblioteca de Viladecans