Figure detail - Gènius

Figure

Marie Curie
Marie Curie

Retrat de Marie Curie

D'origen polonès, va passar gran part de la seva vida a França on va desenvolupar totalment la seva carrera de científica.

Arriba a París amb 24 anys i aconsegueix matricular-se a la Universitat de la Sorbona. Has de saber que en aquell temps per a una dona era molt complicat tenir estudis superiors a Polònia. A partir de 1894 treballa amb Pierre Curie, s'enamoren i es casen. Marie mostra interès en el tema de la radiació i concretament en la de l'urani. Un cop que Pierre conclou uns estudis sobre magnetisme que el mantenien ocupat, formen un tàndem excelent que de seguida fa alguns descobriments valiossísims. De fet, són els primers que parlen de radioactivitat.

En només 4 anys descobreixen dos nous elements que composen el plutoni com són el Poloni i el Radi, la seva fama va augmentant i passa a ser molesta per tots dos quan l'any 1903 obtenen el Premi Nobel de la Física. Marie seria la primera dona en rebre'l.

Pierre poc abans de morir en un accident va accedir a la Academia de la Ciència Francesa. En igualtat de condicions, ella no ho va fer perquè en aquells moments les dones no ho podien fer.  Ella no es va aturar aquí, prosegueix les investigacions i tan sols cinc anys després (1911) obté el Premi Nobel de Química. 

Va seguir treballant al llarg de tota la seva vida, ja els últims anys a Estats Units on va disposar d'un laboratori molt preparat pels seus estudis. Va morir d'una malaltia relacionada amb les llarges exposicions a la radiació que patia per tal de poder experimentar la seva pasió.

 

Algunes curiositats:

  • Un dels dos elements descoberts, Poloni es diu així en record del seu país d'origen.
  • Després del seu primer Premi Nobel, tots dos reben moltes cartes, durant un temps el matrimoni destina els diumenges sencers per contestar la correspondència.
  • Curiosament una filla del matrimoni també va guanyar un Nobel, va seguir investigant temes molts semblants.

A les biblioteques trobaràs:

"Marie Curie" Lluís Cugota

 "Marie Curie : la mujer que cambió el curso de la ciencia" Philip Steele

"El Rayo azul : Marie Curie, descubridora del radio" Vicente Muñoz Puelles 

"Marieta" Itziar Miranda

"Curie i la ciència de la radioactivitat" Ian Graham

Source:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació