Special theme

Special theme section detail

Tòquio i els Jocs Olímpics

Tòquio i els Jocs Olímpics

Els jocs olímpics estan llestos per celebrar-se! Els millors esportistes del món competiran per guanyar una de les preuades medalles olímpiques! Però aquestes olimpíades no seran com les altres... endevines per què?

Segurament t'hauràs adonat que es diuen Tòquio 2020 i ja som a 2021! Aquest endarreriment
ha estat, com segurament ja t'hauràs imaginat, degut a la pandèmia de la COVID-19.
I tot i que els Jocs Olímpics de Tòquio es faran un any més tard, l'organització ha decidit mantenir el nom de Tòquio 2020 i totes les samarretes, tasses i productes de marxandatge, portaran aquesta data!

T'agradaria anar a veure els esdeveniments esportius en directe al Japó?

Doncs treu-t'ho del cap, perquè aquesta és una altra de les diferències en aquests Jocs. No hi haurà cap espectador a les competicions, els visitants internacionals tindran prohibida l'entrada al Japó per evitar que hi hagi nous contagis de COVID-19. Només podran entrar al Japó els esportistes, entrenadors i alguns periodistes internacionals. Però no pateixis, perquè si vols animar als teus esportistes preferits quan competeixin, ho podràs fer! Els organitzadors dels Jocs completaran els espais buits dels estadis amb aficionats virtuals! Hi haurà pantalles gegants amb vídeos i missatges de felicitació dels aficionats i familiars dels atletes! Així que si vols animar als teus atletes preferits, només cal que gravis un vídeo i el pugis a les teves xarxes socials amb els hashtags: #2020beat o #DearAtheltes!

A Tòquio hi haurà nous esports

Es tracta del beisbol que torna després d'uns anys i de surf, escalada, karate, skate i bàsquet 3  x 3.

La ciutat japonesa ja té experiència en la organització d’olimpíades, és de les poques que repeteix com a seu d’uns Jocs Olímpics. Fa 52 anys s’hi va celebrar la 18a edició dels Jocs Olímpics Moderns, que per primera vegada es disputaven en territori asiàtic.

Per triar on se celebra cada edició d'uns Jocs Olímpics els països poden presentar una candidatura al Comitè Olímpic Internacional (COI). Els candidats preparen explicacions detallades amb comitès formats especialment per a l'ocasió i els membres del COI han d’anar visitant tots els escenaris per valorar la idoneïtat.

Amb una antelació de set anys s'ha de fer la elecció definitiva, però abans és molt probable que ja s'hagin descartat algunes de les opcions que s'havien presentat. Les ciutats triades hauran de fer importants canvis i obres molt costoses, i no totes estan preparades per poder-los assumir.

L’elecció de Tòquio com a seu olímpica per al 2020 no va ser fàcil. El COI fa rondes de votacions fins a triar la millor candidatura per majoria absoluta de tots els seus membres. Si a la primera ronda de votacions no hi ha guanyador per més d'aquest 50%, s'elimina l'última classificada i així successivament. Tòquio i Istanbul, a Turquia, van ser les darreres finalistes, però la votació final la va guanyar Tòquio amb 60 vots a favor davant dels 34 de l’altra competidora.

Com que l’elecció de seus es fa amb tanta antelació, ja se sap que les properes edicions dels Jocs Olímpics seran a París l’any 2024 i a Los Angeles el 2028. Les ciutats francesa i nord-americana acolliran uns Jocs per tercera vegada en la seva història.

Vés a l'apartat de les seus

Vés a l'especial dels Jocs Olímpics