Espinacs

Planta: Espinacs

 

Aspecte: Com d’altres plantes, com la col, la bleda o l’api, són les fulles de la planta les que ens mengem. L’espinac és una verdura de fulles verdes i grosses i de talls verds. La mida i la forma de la fulla varia segons l’espècie: pot ser ovalada o triangular i fer entre 3 i 30cm de llarg. Tant el tall com les fulles son comestibles. Les fulles creien en rams, dels que hi surten flors.

Origen: Es creu que els espinacs són un cultiu originari de Persia (l’actual Iran) i que els àrabs van introduir-los a la península Ibèrica al segle X. Antigament era una planta que només s'utilitzava per a finalitats medicinals. Per Europa es van estendre durant els segles XV i XVI, i es van popularitzar molt a Holanda, Anglaterra i França.

Etimologia del nom: Prové de nom persa aspanakh, que posteriorment va ser agafat per l'àrab com a esfenaj. En llatí li deien spinachia, que significa herba cuinada

Gust: Té un suau i agradable gust àcid.

Ric en: És una bona font de calci, àcid fòlic, fibra i vitamines, especialment l’A.

Varietats: Els espinacs poden ser de dos tipus, els espinosos i els llisos, i els que normalment es cultiven a Catalunya són varietats híbrides: Carambole, Rico, Polka, i Valeta, Rico.

Clima: preferentment en zones fredes i amb aigua abundant.

A on es cultiva? A Catalunya es cultiven espinacs majoritàriament al Baix Llobregat i al Maresme, al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, i la Plana de Lleida.

Temporada: Es cultiven durant tot l’any, tot i que les més preuades són el d’hivern i primavera. A Catalunya es sembren des d’abril fins a l’octubre i es recull la collita de gener a març i de juny a desembre.

Fica't a la cuina amb els espinacs

Com te’ls pots menjar? Cuita i crua. En amanides, com a farcit de canalons, en truita, en potatge de cigrons, al forn amb beixamel.

Espinacs a la catalana

Quins ingredients necessites? Espinacs, pinyons, panses, oli, sal i aigua.

Pots emprar verdures  fresques senceres, fresques tallades o congelades. Si et decideixes per les primeres, hauràs de dedicar una estona a rentar-les.

Quins estris? Una cassola, una escorredora, una paella  i una cullera de fusta

Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil.

Comencem?

  1. A la cassola posa aigua fins a la meitat aproximadament i bastanta sal. Deixa que bulli.
  2. Afegeix els espinacs. Ves amb compte amb el foc, perquè l’hauràs de baixar quan torni a bullir l’aigua.
  3. Passats uns 4 minuts, els espinacs ja estaran fetes i els pots escórrer. Si l’espinac és congelat trigarà una mica més en coure. És important no passar-se amb la cocció, perquè l’espinac pot amargar.
  4. A la paella posa oli fins a cobrir el seu fons, fica els pinyons i les panses. Posa el foc a baixa temperatura i ves removent.
  5. Quan estiguin les panses inflades, incorpora els espinacs i barreja’ls amb els pinyons i les panses.
  6. 5 minuts més i a menjar!!

Ves a la plana principal de l'especial de les fruites i de les verdures

Qui s'amaga a la foscor?

Dona-li canya als llapis de colors

 

Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!