Fitxa de la formiga

Formiga

Nom científic: Formicidae

Com és?

És un insecte de petita mida, d’entre 2 i 25 mil·límetres, i de color variat segons l’espècie: negre, marró, vermell, groc.

Té el cos dividir en diferents 4 parts: cap, tòrax, segment abdominal (pecíol) i abdomen (gàster). El cap el té gran, amb dues llargues antenes articulades que li serveixen per transmetre i rebre senyals, detectar substàncies químiques i corrents d’aire; té dos ulls compostos i tres de simples a la part superior i una mandíbula molt potent, amb la que agafen el menjar que transporten i que li serveix per defensar-se i construir els formiguers. Del tòrax li surten sis llargues potes que acabem en forma d’urpa, que li serveix per caminar per diferents superfícies. El segment abdominal uneix el tòrax amb l’abdomen, que és on té col·locats els òrgans interns essencials: el respiratori, el reproductor i l’excretor. 

Tot i tenir molts ulls, té una visió molt pobre, ja que únicament els hi serveix per detectar moviments i la quantitat de llum.

La formiga viu més o menys en funció de la seva funció dins del formiguer: la reina pot arribar a viure 30 anys, una formiga obrera, d’1 a 3 anys i un mascle, unes poques setmanes.

Què menja?

Té una alimentació molt variada, ja que pot menjar gairebé tot el que troba al seu entorn: flors, fulles, llavors, fruites, vegetals, cereals, fongs, altres animals, restes de menjars...

Quin soroll fa? 

Durant molt de temps es va pensar que les formigues només es comunicaven a través de missatges químics, produïts per una substància que es diu feromones. Però. s’ha descobert que no és així, ja que fan un crit semblant a brrrt i cuix. El transmeten a través del terra per avisar on es pot trobar menjar i de possibles perills.

Sabies que

  • Són insectes hipersocials que viuen en comunitats molts organitzades
  • Existeixen més de 15000 espècies conegudes
  • Són molt fortes, poden arribar a carregar 50 vegades el pes del seu cos
  • La formiga reina té ales, que perd quan crea el formiguer, i, en algunes espècies, també les tenen les formigues mascles.

Bibliografia de la formiga

 

El Hormiguero / Petra Bartíkova
Descobreix les formigues / Alejandro Algarra
Proyecto insectos / Camilla de la Bédoyère
Formigues a la cuina  / Joan Camises
Caracol y hormiga  / Armando Quintero
Juan Hormiga / Gustavo Roldán