La carpa

Nom científic: Cyprinus carpio

 

Com és?

És un peix que viu a aigües dolces. La seva forma, mida i color pot variar segons el tipus de medi en què es trobi (i si està en llibertat o entorns domèstics), però, en general, és gran de mida, fent uns 60-90cm i 9k de pes.

La seva pell és de tons daurats i les seves escates son llargues i fines. L’aleta dorsal és molt llarga, ocupant la meitat del seu cos, tret que fa fàcil d’identificar-lo fora de l’aigua, i la ventral més llarga en els mascles.

  • Al voltant de la boca, que és protràctil (es projecta cap a fora), té dos parells de barbes, sent una molt mes llarga que l’altra.
  • Pot viure uns 20 anys en llibertat, tot i que s’han trobat exemplars amb més de 65 anys!!
  •  
  • De què s’alimenta?
  • És omnívor, menja plantes i petits animals, per sobreviure: insectes, zooplàncton (plàncton animal), crustacis, algues i petits peixos si són exemplars més grans

 

D’on prové?

És originari d’Àsia i d’Europa i se sap que ja existia fa 2000 anys

 

On el podem trobar?

En aigües temperades (17ºC -24ºC) amb poca corrent o estancades.

La carpa és un peix exòtic a Catalunya i a la resta de la Península Ibèrica. Es va introduir per fer pesca recreativa i ara és considerada una espècie invasora extremadament nociva per les espècies autòctones.

 

 

Algunes curiositats.

  • Té una capacitat d’una resistència i d’adaptació sorprenents
  • Formen part de la tradició gastronòmica de diferents països. A la nit de Nadal és costum menjar-lo a Txèquia, Eslovènia, Croàcia i Polònia

Els peixos i la memòria

Quan li diem algú “tens memòria de peix” volem dir-li que no en té, de memòria, i el  comparem amb un peix, que tradicionalment, es coneix com un animal que no té desenvolupada aquesta capacitat.

 

És realment cert  que els peixos no tenen memòria o que aquesta no passa de ser d’uns segons?

Doncs no! No ho és!. Diverses investigacions han arribat a la conclusió de què els peixos poden recordar el context i les associacions relacionades amb ell passats fins a 12 dies i als seus depredadors després d’un any d’haver estat atacats.

 

No sabem d’on va sorgir aquesta falsa idea, però si  que l’experiència de científics i pescadors la desmenteixen rotundament. Un peix que ha picat l'ham i s’ha salvat no torna a apropar-se a un durant un temps.  A més, els peixos han de conèixer molt bé l’entorn on viuen pe ser capaços de recordar i trobar menjar sense haver d’enfrontar-se els seus depredadors.

A les biblioteques trobaràs

El peix  / Montse Ganges
Urashima, el pescador  / José Joaquín Sánchez Espina
Acuario  / Michel Casado
Nadarín  / Leo Lionni
El Pescador de globos  / María Antonia García Quesada
 

Ves a La faula de El peixet i el pescador

Un peixet en el fons de l´estany...

Coneixes aquests peixets...?