Detall de personatge - Gènius

Ruta de navegació

Personatge

Rosalind Franklin
Rosalind Franklin

Retrat de Rosalind

La Rosalind va nèixer a Londres el 25 de juliol de 1920.

Va destacar en ciències i va assistir a una de les poques escoles per a nenes a Londres que ensenyaven la física i la química.

Quan tenia 15 anys, va decidir convertir-se en científica. El seu pare estava  decididament en contra de l'educació superior per a les dones i volia que Rosalind fos  treballadora social. El 1938 va cedir i la Rosalind es va poder matricular en el Newnham College de Cambridge, on es va graduar en 1941. El 1945 es va doctorar a la Universitat de Cambridge amb una tesi sobre el carboni i les microestructures de grafit.

Després de Cambridge, va passar tres anys (1947-1950) al Laboratoire des Centrals Serveis Chimiques de l'Etat de París, on va aprendre les tècniques de difracció de raigs-X.

El 1951, va tornar a Anglaterra com a investigadora associada en el laboratori de John Randall al King College de Londres. Aquí va coincidir amb Maurice Wilkins que encara que treballaven en projectes diferents, tots dos estaven interessats en l'ADN. Amb els coneixements adquirits a França, Rosalind va conseguir la Fotografia 51 sobre l'estructura de l'ADN.  Aquest descobriment ha estat l'avanç més important de la biologia moderna.

L'any 1953 Wilkins, sense permís de la Rosalind, va ensenyar la fotografia a James Watson i Francis Crick que els serví per guanyar el Premi Nobel el 1962, sense cap reconeixement a la Rosalind.

Degut a la mala relació amb en Wilkins, Rosalind va acceptar la invitació de treballar al Birkbeck College de Londres.

L'any 1956 li diagnostiquen un càncer d'ovaris (degut segurament a l'exposició a la radiació que patia en les seves investigacions), però segueix amb el seu treball, ara l'anàlisi estructural del virus de la pòlio.

Va morir el 1958, als 37 anys, sense conèixer la veritable magnitud de la seva contribució a la ciència de la vida.

Plana especial sobre la Setmana de la Ciència 2014

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació