Dues receptes d'hivern
Carnaval és una època que també permet la gresca i xerinola a la cuina. Passem dels plats amb carn als rigors de la Quaresma.
Però en aquesta època i durant tot l'hivern es pot menjar saludable amb aquestes dues receptes fàcils de fer que tenen com a protagonistes a dues de les verdures que s'usen més durant l'hivern; els espinacs i les carxofes.
Pren nota!!
Espinacs a la catalana
Com te’ls pots menjar? Cuita i crua. En amanides, com a farcit de canelons, en truita, en potatge de cigrons, al forn amb beixamel.
Quins ingredients necessites? Espinacs, pinyons, panses, oli, sal i aigua.
Pots emprar verdures fresques senceres, fresques tallades o congelades. Si et decideixes per les primeres, hauràs de dedicar una estona a rentar-les.
Quins estris? Una cassola, una escorredora, una paella i una cullera de fusta
Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil.
Comencem?
- A la cassola posa aigua fins a la meitat aproximadament i força sal. Deixa que bulli.
- Afegeix els espinacs. Ves amb compte amb el foc, perquè l’hauràs de baixar quan torni a bullir l’aigua.
- Passats uns 4 minuts, els espinacs ja estaran fetes i els pots escórrer. Si l’espinac és congelat trigarà una mica més a coure. És important no passar-se amb la cocció, perquè l’espinac pot amargar.
- A la paella posa oli fins a cobrir el seu fons, fica els pinyons i les panses. Posa el foc a baixa temperatura i ves removent.
- Quan estiguin les panses inflades, incorpora els espinacs i barreja’ls amb els pinyons i les panses.
- 5 minuts més i a menjar!!
Minestra de carxofa i pèsols
Quins ingredients necessites? Ceba, carxofes, pèsols, aigua, una mica d’oli i sal.
Pots emprar verdures fresques o congelades. Si et decideixes per les primeres, hauràs de dedicar una estona a pelar-les. Millor que demanis ajuda, especialment per les carxofes.
Quins estris? Una cassola, una batedora, un ganivet i cullera de fusta
Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan utilitzes foc i un aparell elèctric.
És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil
Comencem?
- Talla la ceba en trossos grans i fica'ls al vas de la batedora. Batre’ls fins que quedi com un puré.
- Posa un parell de cullerades soperes d’oli a la cassola, encenc el foc a intensitat baixa. Un cop calent fica-li la ceba que has passat per la batedora
- Quan vegis que la ceba hagi pres un cert color daurat, incorpora les carxofes i els pèsols. Remena tot una mica amb la ceba i posa aigua just fins a arribar a mitjana alçada de les verdures. Posa una mica de sal i tapa la cassola. Primer has de posar el foc a intensitat mitjana i quan comenci a bullir l’aigua, baixa-la. S’anirà coent la verdura de mica en mica.
- Vigila la cassola, no sigui que se t’enganxin les verdures per quedar-se sense aigua. Si et passa això, afegeix una mica més d’aigua si veus que encara no està cuita,
- En 45 minuts tindràs la minestra feta.
Variants: pots afegir més varietat de verdures i també una mica d’encenalls de pernill quan estàs fent la ceba.
Fem postres durant la Quaresma
I ARA UNA RECEPTA DE QUARESMA:
Et proposem la recepta d'un dels dolços típics de la Quaresma: els bunyols de Quaresma.
Bunyols de Quaresma
Ingredients:
125 ml de llet, 75 g de farina, 60 g de mantega, 3 ous, sal, oli i sucre.
Elaboració:
Aquesta recepta l'haureu de fer amb la col·laboració d'una persona adulta.
El primer que hem de fer és posar la llet i la mantega en un pot, i afegir-hi una mica de sal.
Anem remenant i comprovem que la mantega s'està desfent.
Quan la llet arrenqui el bull, afegim la farina tamisada i ho deixem coure.
Haurem de remenar contínuament la barreja fins que aquesta vagi quedant com una pasta homogènia.
Quan veiem que la massa es comença a desenganxar de les parets del pot, ho retirem del foc i comencem a afegir els ous (és millor fer-ho d'un en un: tirem un ou sencer i remenem bé fins que quedi ben absorbit per la massa.
Anem repetint aquesta operació amb els altres ous).
Haurem obtingut una massa ben homogènia i consistent. Preparem una paella amb oli i el posem a escalfar.
Quan estigui l'oli calent, afegim petites parts de pasta (no massa grosses). Veureu que els bunyols es van inflant.
Quan estiguin ben daurats els anem retirant de la paella, col·locant-los en un plat on hi haurem posat paper eixugant o de cuina, per tal que perdin l'oli.
Encara calents, els tirem sucre per sobre i els deixem refredar.
Ja veureu com us en llepareu els dits.