Les sopes a Carnaval

 

Les escudelles, ranxos i sopes, que s’elaboren a les diferents places dels pobles de diverses poblacions de Catalunya durant els dies de Carnaval, són actes molt tradicionals del nostre país . Quan arriba aquesta festa  podem gaudir d'aquests plats típics catalans que reuneixen tanta gent al seu voltant. És costum cuinar amb foc de llenya en grans olles –peroles, perols o calderes–, però cada municipi ho fa amb la seva pròpia recepta.

D’on prové aquesta festa? Els orígens de la festa són confusos i foscos. Totes les versions coincideixen això sí, en que l'origen dels ranxos, massius i gratuïts, és la sopa dels pobres, un àpat amb tall que rebien els pobres a les portes de convents i mansions abans de Quaresma. O bé la sopa de pedres, que s’elaborava amb la col·laboració de l’aportació d’ingredients per tots els membres del poble.

 

La Sopa de pedres / Estel Baldó
Sopa de pedres/ Montserrat Correig
Sopa de pedra / Anaïs Vaugelade

Torna a la plana principal de Carnestoltes