Detalle de imagen - Gènius

Ruta de navegación

Imagen

Cotó fluix de sucre
Cotó fluix de sucre

Cotó sencer

Si penses en les fires i festes populars; quina és la llaminadura que més t’ha sorprès de totes les que es poden trobar a les parades ambulants? De ben segur que una d’elles seria … el coto fluix de sucre!

Aquesta llepolia es coneguda a molts llocs del món com a barba de papà, a l’igual que un personatge de dibuixos animats dels anys setanta que representava a un núvol de color rosa, en Barbapapà!

Les primeres notícies que es tenen del cotó fluix de sucre es remunten a l’Itàlia del segle XV, quan els cuiners escalfaven sucre fins fer un caramel líquid ir crear uns petits filaments amb els que decoraven alguns pastissos. Però tot plegat prenia molt de temps i es tornava massa car.

Ja a finals del segle XIX (1897) els nord-americans John C. Warton i William J. Morrison van crear la primera màquina elèctrica per fer cotó fluix de sucre i va ser presentada per primera vegada a la fira mundial de França l’any 1900, on va obtenir un rotund èxit.  

Cap al 1940, l’empresa Gold Metal Products, va crear un altre model en base al mateix principi, però amb peces metàl·liques més resistents a l'ús. El producte final, el cotó fluix de sucre, tenia un preu molt més econòmic, el que va afavorir que es el seu consum s’estengués ràpidament.

Tot i el pas dels anys, el funcionament d'aquesta màquina és el mateix que el de les màquines actuals: L’aparell consta d’un recipient i té, en el centre, un cilindre giratori amb una gran quantitat de petits forats i una font de calor. El sucre i el colorant es posen en aquest bol. La calor fon el sucre i quan surt d’aquests foradets, en contacte amb l’aire fred, es solidifica, però, gràcies a la rotació es formen uns fils molt prims que ens recorden al cotó. 

Ah! Tot i el gran volum d’aquestes llaminadures, la quantitat de sucre que poden contenir és entre 20 i 25 grams de sucre, l’ equivalent a una cullerada.

Per cert, sabies que científics de la Universitat de Vanderbilt estan utilitzant màquines de cotó de sucre per a desenvolupar cèl·lules, com a part d’un programa per crear teixits artificials?

Fuente:

Tu privacidad es nuestra prioridad

Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:

  • Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
  • Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
    Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador.
  • De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.

Más información