Guía de lectura
Fons Cedall: Anarquisme i revolució
- Badalona. Biblioteca Can Casacuberta
"Ni Déu ni amo" és una de les consignes més conegudes de l'anarquisme. Es refereix a la supressió de les classes socials, de la propietat privada, de la religió, de qualsevol mena d'autoritat. La idea és construir entre tots i totes una societat millor, justa i igualitària sempre des de la llibertat individual exercida de manera responsable. Una altra de les màximes del moviment, "l'anarquia és la més alta expressió de l'ordre", s'entén en aquest context.
Però què passa quan s'exerceix la "llibertat individual" evadint impostos, especulant desaforadament o explotant treballadors? Segons Oxfam, l'1% dels rics acapara en l'actualitat el 82% del capital que es genera anualment al món. Mentrestant, mitja humanitat viu amb menys de 5,50 dòlars al dia, un de cada cinc nens no està escolaritzat i moren 10.000 persones cada dia per manca d'atenció mèdica. Només 4 cèntims de cada dòlar recaptat prové dels impostos als rics.
En aquesta trista conjuntura podríem plantejar-nos si l'anarquisme toca de peus a terra. És la pròpia naturalesa humana un obstacle insalvable? Aleshores apareix la necessitat de documentar-nos. Sabíeu que a Catalunya es va posar en marxa amb èxit una revolució llibertària l'any 1936? Empreses col·lectivitzades van millorar la producció i quantitat de serveis públics es van socialitzar. Durant mesos un altre món va ser una realitat.
El Fons Cedall disposa de la informació necessària per conèixer de més a prop l'anarquisme i tot el que s'hi relaciona. En aquesta guia presentem una extensa selecció bibliogràfica del contingut.
Fecha de creación: 08/07/2020
Última actualización: 07/03/2023