Guía de lectura

Clara Segura

Clara Segura

Clara Segura va néixer a Sant Just Desvern el 6 de maig de 1974 i des de primerenca edat va mostrar interès per les arts escèniques. La seva passió per l'actuació la va portar a formar-se professionalment llicenciant-se en Art Dramàtic per l'Institut del Teatre de Barcelona i obtenint el títol superior de música del Liceu.

En l'àmbit teatral, Clara Segura ha participat en una àmplia varietat d'obres, interpretant rols que van des del drama fins a la comèdia, demostrant la seva versatilitat i habilitat per a submergir-se en personatges diversos. Ha protagonitzat entre altres "Filumena Marturano", "La bona persona de Sezuan", "Les noies de Mossband Road", "Bodas de sangre", "La treva", "Conillet", "Una giornata particolare", "La rosa tatuada", "Antigona", "Electra", "El somni d'una nit d'estiu" i "Incendis". A més d'actriu, és productora i directora d'escena, havent dirigit en 2020 la comèdia "Cobertura" en la qual també és protagonista i "La trena" una adaptació de la novel·la de Laetitia Colombani.

En cinema, ha intervingut en diverses pel·lícules com "Mar adentro" "Uno para todos", "Durante la tormenta", "100 metros", "Una pistola a cada mà", "Els nens salvatges", "Les dues vides d'Andrés Rabadán", "L'enigma Verdaguer" i "Creatura", aquesta última per la qual ha rebut el seu tercer Premi Gaudí i la seva primera nominació als Premis Goya. En televisió destaquen els seus papers a les sèries "Mira lo que has hecho", de Movistar +, "Hanna", de Prime Vídeo, i les sèries de TV3 "Nit i dia", "Porca misèria" i anteriorment a "13 dies d'octubre", "Descalç sobre la terra vermella" i "Vinagre".

Ha estat reconeguda amb diversos premis: Premi Gaudí a la millor actriu secundària (2024) per "Creatura" dirigida per Elena Martín i Gimeno, Premi Teatre Barcelona a millor direcció (2023) per “La Trena”,  Premi Butaca a la millor actriu (2018) per "Les noies de Mossbank Road", d'Amelia Bullmore, dirigida per Sílvia Munt, Premi Nacional de Cultura del Consell Nacional de la Cultura i dels Arts (2016), Premi Butaca a la millor actriu (2016) per "Conillet", Premi Butaca a la millor actriu protagonista de teatre (2014) per "La rosa tatuada", Gaudí a la millor actriu secundària (2014) per "Tots volem el millor per a ella", Premi Butaca a la millor actriu protagonista de teatre (2013) per "Incendis", Premi Ciutat de Barcelona de Teatre (2013), Gaudí a la millor actriu secundària (2010) per "Les dues vides d'Andrés Rabadán", Premi Memorial Margarida Xirgu (2005) per "Ets aquí?" i Premi Butaca a la millor actriu de repartiment (2003) per "El somni d'una nit d'estiu".

Amb una destacada trajectòria en el món del teatre, cinema i televisió, al llarg de la seva carrera, Clara Segura ha deixat una empremta significativa en la indústria de l'entreteniment demostrant un talent excepcional i versatilitat en diversos gèneres artístics. Repassem alguns dels personatges més coneguts que ha interpretat.

Fecha de creación: 03/05/2024

Última actualización: 07/05/2024

Secciones de la guía

Personatges



 Antígona
Antígona
Sòfocles,  
Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2022

Personatge Antígona ("Antígona" Sòfocles) (2006)

Antígona és una heroïna tràgica de la mitologia grega, un símbol de lluita i determinació. És una de les filles d'Edip i es presenta com una dona jove que es converteix en víctima i alhora heroïna, destacant-se com l'única capaç de desafiar el tirà del seu oncle Creont, i la llei de la polis per poder donar sepultura al seu estimat germà Polinices. La seva valentia i la seva devoció enfront de les injustícies i les lleis humanes, posant per sobre les lleis divines, la converteixen en un exemple de coratge i integritat.

 Bodas de sangre
Bodas de sangre
García Lorca, Federico,  
Madrid : Cátedra, 2007

Personatge La núvia ("Bodas de Sangre" Federico García Lorca) (2017 – 2018)

És un personatge complex, una dona jove, indecisa, silenciosa i reservada, que encarna el conflicte entre el deure i el desig, i la pressió que la societat exerceix sobre la dona per complir amb un rol predeterminat. Està promesa per casar-se, però no està segura dels seus sentiments i sent una atracció prohibida per Leonardo, un home casat. Inicialment, respon a la criada que sí que vol al seu nuvi, però després dubta i acaba llançant la corona de taronger a terra, mostrant el seu rebuig al matrimoni. La seva indecisió i pesadesa són centrals en el desenvolupament tràgic de l'obra.

 Electra
Electra
Sòfocles,  
Barcelona : Proa, 2010

Personatge Electra ("Electra" Sòfocles) (2010)

Electra és una figura prominent de la mitologia grega i una heroïna tràgica. Ella era la filla d'Agamèmnon i Clitemnestra, i va buscar obsessivament venjar la mort del seu pare a mans de la seva mare i l'amant d'aquesta, Egist. La trama de les històries d'Electra se centra en la seva recerca de justícia a través del lament i la venjança femenina.

 La bona persona de Sezuan
La bona persona de Sezuan
Brecht, Bertolt,  
[Tarragona] : Arola, 2018

Personatge Xen Te ("La bona persona de Sezuan" Bertolt Brecht) (2018 – 2019)

Xen Te és una prostituta que acull tres déus que busquen una bona persona. Els déus l'ajuden a establir un petit negoci com a recompensa per la seva hospitalitat. La història mostra com la protagonista evoluciona cap a la bondat, lluitant contra el mal en una societat complicada, encarnant la complexitat de la naturalesa humana i la recerca de la bondat en un entorn difícil.

 La Rosa tatuada
La Rosa tatuada
Williams, Tennessee,  
[Tarragona] : Arola, 2013

Personatge Serafina delle Rose ("La rosa tatuada" Tennessee Williams) (2013 – 2014)

Serafina és la protagonista principal de l'obra, una modista italiana immigrant apassionada i vital, que viu en una població surenya dels Estats Units. Viu entregada al record i la fidelitat al seu marit difunt. Un dia coneix un rústec camioner, fet que fa que la seva vida comenci a canviar i a obrir-se a noves possibilitats amoroses.

 La Sang de les promeses
La Sang de les promeses
Mouawad, Wajdi  
[Barcelona] : Edicions del Periscopi, 2017

Personatge Jeanne Nawal ("Incendis" Wajdi Mouawad) (2012 - 2013)

L'argument se centra en dos germans bessons, la Jeanne i el Simon, que, per voluntat de la seva mare difunta, emprenen un viatge físic i temporal per buscar el seu pare i el seu germà desconegut. Aquesta travessia els porta a explorar el seu passat familiar marcat per la violència, la tragèdia, els secrets, els silencis, la memòria i els desafiaments que van afrontar enmig d'una guerra i la lluita per la veritat i la identitat de la seva família.

 Matrimonio a la italiana
Matrimonio a la italiana
De Sica, Vittorio, , Loren, Sophia , Mastroianni, Marcello,  
Barcelona : Filmax, 2000

Personatge Filumena Marturano ("Filumena Marturano" Eduardo De Filippo) (2021)

Filumena és una dona forta i supervivent que fingeix estar moribunda per obligar el seu amant Domenico a acceptar els tres fills que va tenir amb ell durant els seus vint-i-cinc anys de relació, als quals ell es negava a reconèixer. La seva força, determinació i defensa de la igualtat dels fills la converteixen en un símbol de la lluita pels drets de la dona.

 Una Jornada particular
Una Jornada particular
Scola, Ettore, , Loren, Sophia , Mastroianni, Marcello, , Vernon, John,  
Barcelona : Filmax, DL 2001

Personatge Antonietta Taberi ("Una giornata particolare" d'Ettore Scola) (2015 – 2016)

L'Antonietta és una mestressa de casa i mare de sis fills que es troba en una situació de soledat i descontentament enmig de la Itàlia feixista de 1938. El seu encontre amb en Gabriele, un home en situació d'exili polític, desencadena una connexió especial entre ells, un espai de refugi i comprensió mútua marcada per la soledat, la repressió i la recerca d'alliberament personal en un context opressiu.

Volver al inicio