Guía de lectura

El menú infantil

El menú infantil

Els infants posseeixen una imaginació capaç de transformar la realitat. Per a ells  no és sorprenent veure com plouen mandonguilles del cel o que uns estranys monstres preparin deliciosos pastissos cada nit. Viuen en un món on les princeses dels contes cuinen per als  dracs i els vegetals tenen sentiments. És el món dels aliments on tot és possible. Aquest és un recull de llibres plens de menjars, imaginació i colors. Pensat perquè els nens i, els pares també, descobreixin (o redescobreixin!) que menjar és divertit. Tot ben acompanyat de poesies i cançons per amanir-ho millor!

Fecha de creación: 28/04/2016

Última actualización: 17/09/2018

A la cuina falta gent

 Tots a taula!
Tots a taula!
Armisén, Eva , Parrot, Marc  
Barcelona : Lumen, cop. 2012

Tots a taula és un llibre de cuina fantàstic i molt original. Marc Parrot, l'antic cantant del Chaval de la Peca ens presenta sis cançons definint sis perfils de comensals: l'explorador, la llima, el llepafils, els ràpids, el gourmet i la dolça. A més, de les frases divertides, reflexions culinàries i les fantàstiques il·lustracions d'Eva Armisén el llibre va acompanyat d'un CD musical on podrem gaudir escoltant les cançons del llepafils, els ràpids...

Mar Parrot i Eva Armisén també han publicat conjuntament el llibre Què m'està passant? 

 Jo nyam, nyam
Jo nyam, nyam
González, Mar , Schmid, Emma  
Barcelona : Cruïlla, 2010

Jo nyam, nyam : l'abecedari dels aliments és un bonic llibre dedicat als aliments. L'autora, Mar Gonzàlez, repassa totes les lletres de l'abecedari amb l'ajuda dels aliments. Cada aliment està explicat a dues planes; en un cantó hi trobem el text que inclou endevinalles, rodolins i petites poesies i en l'altre, la il·lustració. Gaudirem de tantes il·lustracions com lletres té l'abecedari.

El llibre ha estat redactat amb l'assessorament d'un nutricionista a fi d'introduir els més petits en la lectura a través de les propietats dels aliments, tot d'una manera divertida i entretinguda. La il·lustradora, Emma Schmid, ha emprat un estil naïf i colorista per captar l'atenció dels infants. I el resultat no podria ser altre que un llibre atractiu i ple de colors on els nens gaudiran alhora que aprendran.

 Bon profit!
Bon profit!
Martí i Pol, Miquel , Martí i Pol, Miquel. , Solé Vendrell, Carme  
Barcelona : Barcanova, 2006

Recull de poemes referent dins el seu gènere, publicat l'any 1987, amb els dibuixos de Carme Solé, també una referent de la il·lustració infantil, que permeten gairebé una lectura paral·lela. Els plats catalans preferits dels infants hi estan representats: xocolata desfeta, patates fregides, carn arrebossada, pa amb tomàquet... Cada un dels poemes ens fan venir salivera i ens fan adonar de la riquesa de vocabulari que contenen.

El llibre ve acompanyat d'un altre recull, Per molts anys!, que repassa els mesos de l'any, les estacions, amb les seves festes populars i dites catalanes.

Llibre preciós per a nens i nenes a partir de 7 anys, per treballar en grup i llegir en veu alta.

 El Mag dels fogons
El Mag dels fogons
Prats, Joan de Déu , Valdivia, Paloma  
Barcelona : Hipòtesi, 2011

En Farinetes és un infant que com tants d'altres a l'hora de menjar li venen tots els mals perquè mai li agrada res, és un llepafils. Però en aquesta història descobrirem com la seva àvia amb grans dosis d'imaginació aconsegueix que els plats més horribles com les bledes o el peix és converteixin en una aventura d'allò més extraordinària i en Farinetes no és pugui estar de menjar-s'ho tot fins a deixar el plat ben net i lluent.

 

A més, El Mag dels fogons va ser editat amb motiu de l'exposició de La Pedrera: L'art de menjar. De la natura morta a Ferran Adrià, del 14 de març al 26 de juny de 2011.

 Tots a taula!
Tots a taula!
Serrano, Lucía  
Barcelona : Barcanova, 2010

Els pares de la Paula sempre diuen que amb el menjar no es juga. Però és que de vegades, el menjar no és obedient: els espaguetis ballen salsa, les mandonguilles fan castells,...

Amb el text i les il·lustracions de Lucía Serrano, autora de nombrosos llibres infantils, aquest simpàtic petit llibre per a petits lectors farà passar una bona estona també a grans i, de pas, aprendrem alguna cosa. Destinat a infants de 2 a 6 anys i els que comencen a llegir amb lletra de pal.

 

 Quina gana que tinc
Quina gana que tinc
Teixidor, Emili , Farré, Lluís  
Barcelona : Cruïlla, 2005

En aquest conte Emili Teixidor ens presenta la història d'un nen que s'ha quedat sol a casa, els seus pares han marxat amb la seva àvia a urgències i no tornen mai, i ell cada cop té més i més gana i acasa no hi ha res de menjar. Aleshores amb l'ajuda d'uns amics i uns veïns de l'escala comencen a elaborar un munt de plats fantàstics i exquisits, això sí, tot sobre el paper i fent servir rodolins i dites sobre menjar i beure. Tot el llibre esta escrit amb rima i va acompanyat amb unes il·lustracions de Lluís Ferré d'allò més divertides.

 

Volver al inicio