Reportaje Tretzevents

Catalunya terra de castells
Catalunya terra de castells

Imatge de l'article de la revista Tretzevents

Catalunya és terra de castells. El nostre paisatge mostra un gran nombre d'aquestes construccions tan singulars que simbolitzen una etapa de la història: l'edat mitjana. Els castells, que a partir del segle x van escampar-se de manera molt notable pel territori, en algunes comarques despunten gairebé per totes bandes.

 
Embolcallats d'un cert aire de misteri, alguns es troben en runes, mentre que molts d'altres han estat reconstruïts i de vegades rehabilitats per viure-hi, no són patrimoni exclusiu de Catalunya sinó de tot Europa occidental. Els castells eren una mostra de poder, hi habitaven els nobles i tenien una funció primordial: protegir dels atacs enemics; prop seu s'hi instal·lava sovint la població, en un temps caracteritzat pels conflictes i la violència. 
 
La plena vigència dels castells tingué lloc entre els segles  x i  xiii. Al segle  xvi, ja en plena decadència del sistema senyorial i feudal, respecte a l'organització social i a la possessió de la terra, se n'anà produint l'abandonament. En l'actualitat els castells, admirats des de sempre i sovint pel que hem dit situats en posicions enlairades, han esdevingut un reclam més, enmig de la bellesa que ofereix el paisatge. 
 
CASTELL DEL MONTGRÍ
Aquest castell situat dalt del massís del Montgrí, a l'Empordà, i construït l'any 1294, és fàcil contemplar-lo com una silueta atenta i vigilant en relació amb el territori que l'envolta. Els cims de petites muntanyes que servien per controlar valls i camins eren els llocs on s'erigien 
principalment els castells, atesa la funció vigilant que tenien. 
 
CASTELL DEL PAPIOL
El castell del  Papiol, un dels més coneguts de la rodalia de Barcelona.  Avui voltat de cases, presideix la vall del Llobregat, se'n té constància des de l'any 1115, i va haver de ser reconstruït després d'un gran terratrèmol que va patir Catalunya al segle xv. 
A més, és l'escenari d'una de les moltes llegendes que enriqueixen la 
cultura popular catalana. 
 
CASTELL DE TOSSA
El castell de l'encantadora vila de la Costa Brava  Tossa de Mar, que data de 1187, és un reclam turístic de primera magnitud, i anar-lo a conèixer bo i passejant, una recomanació inajornable.
Fou alçat per protegir la població dels atacs dels pirates, principal amenaça que venia del mar, i actualment es manté, a un costat de la platja, com un dels recintes emmurallats més rellevants de la comarca de la selva. 
 
CASTELL DE LA SUDA DE TORTOSA
El castell de la Suda, també en una posició elevada per sobre la ciutat de tortosa, és un dels casos més representatius de la rehabilitació que han viscut força castells catalans.  actualment és un parador nacional de turisme. És a dir, aquest castell alçat pels àrabs 
amb vistes a l'Ebre i el massís del port ha esdevingut un hotel on podeu dormir, i per tant endinsar-vos de ple en la màgia que, emblemàticament, n'emana. 
 
Text: Jordi Sacasas i LLuís
Fotografies: Jaume Sacasas
 

Fuente: