Especial temático

Detalle de más información sobre la temática

Els símbols

Els símbols

 

Els Jocs Olímpics han incorporat molts símbols que els fan únics i que es van repetint a les diferents edicions. En molts casos són homenatges a l'Antiga Grècia. Potser el més conegut és el de les anelles olímpiques. Però hi ha molts més: la bandera olímpica, la torxa olímpica, l'himne, el jurament hipocràtic, la cerimònia olímpica, els relleus de la torxa, la seva encesa al peveter i per últim a partir de 1968 arriben les mascotes actualment consolidades com a producte de marxandatge. 

Als Jocs Olímpics de l'antiguitat la recompensa pels guanyadors era una fulla de llaurer. En l'actualitat tenim les medalles d'or, plata i bronze, que corresponen al primer, segon i tercer llocs finals que pugen al podi (com pots veure a la il·lustració) i el diploma olímpic que es dona als finalistes, entre els llocs quart i el vuitè. 

 


Els anells olímpics

Els Anells Olímpics apareixen l'any 1913 quan Pierre de Coubertin, que havia impulsat la reaparició dels jocs moderns, va informar que aquest seria el símbol utilitzant per un Congres Olímpic que es faria a París. Cada anella té un color diferent i representa un continent diferent, per tant units al estar entrellaçats. D'aquesta manera es defineix perfectament la característica principal dels jocs: la universalització.

 


Les mascotes 

Són tan importants que a vegades es converteixen en una senyal d'identitat de l'edició que representen, en són exemples d'això als anys 80 Misha o l'àguila Sam . La primera vegada que es va utilitzar una va ser a uns Jocs d'hivern (1968). Des de 1972 sempre hi ha, poden ser una o moltes com el cas de la il·lustració (Beijing 2008).  A Brasil ha estat Vinicius i a Barcelona 1992 va ser el gos Cobi, mira a catàleg els seus còmics

Per saber-ne més mira aquest personatge del Sabies que...
 


La flama olímpica

La flama olímpica ja era present als Jocs Olímpics de l'Antiguitat. A partir de 1928 presideix els jocs des de l'estadi i a partir de 1936 s'inicia la tradició de conduir-la amb relleus fins el moment de la inaguració. Actualment es fa un procés molt més complex i pautat. Uns mesos abans de l'inici dels jocs s'encen la flama a Olímpia. Comencen uns relleus on la flama no s'apaga, fins que en un moment determinat de la cerimonia inagural l'últim relleu encén el peveter.

 


Les cerimonies

Actualment els Jocs Olímpics ténen cerimònies inaugurals i de cloenda. El país organitzador mostra al món una tria dels seus costums en forma d'espectacle, Després d'una llarga desfilada de tots els participants, hi ha uns elements comuns a totes les cerimònies inicials que apleguen tota la simbologia dels Jocs: , sona l'himne, es desplega la bandera i el moment principal és l'entrada del relleu de la torxa olímpica i l'encesa del peveter. A Rio 2016 serà el primer cop que la flama estarà fora de l'estadi olímpic mentre duri la competició.

 


L'himne olímpic

L'himne olímpic s'interpreta durant la jornada Inaugural dels Jocs, acompanyant l'entrada de la bandera Olímpica a l'Estadi. Ja va sonar a la primera edició dels Jocs Moderns de l'any 1896 però no va ser fins l'any 1957 que no es va oficialitzar. Es basa en un poema de Costis Palamas, la seva lletra és en grec i només s'ha traduït als idiomes oficials del COI, anglès i francès. 

 


La bandera olímpica

Només un any després que les olimpiades tinguessin el seu símbol de les anelles, aquest va evolucionar fins a néixer la bandera olímpica que recull les anelles sobre un fons blanc. Aquesta bandera presideix els Jocs i fa la seva aparició a la cerimonia inaugural, quan un atleta i un jutge fan els juraments olímpics. És a la cloenda quan la reb l'alcalde de la propera edició. Va debutar a l'edició d'Amberes 1920. Sembla mentida però va ser robada de seguida, mira la notícia de la Vanguardia.

Més informació a aquesta imatge del Sabies que...

 

Altre símbol important i present a totes les edicions dels Jocs Olímpics, són les medalles d'or, argent i bronze que reben els tres primers classificats a cadascuna de les proves. T'indiquem un parell d'adreces web on pots saber quins han estat tots els guanaydors històrics de totes les proves disputades a 'època moderna:

Mira aquests vídeos sobre l'encesa de la torxa olímpica i sobre les diferents mascotes que han existit:

 

Torna a l'especial dels Jocs Olímpics>>