Cireres
L’arbre: el cirerer
Etimologia del nom: Prunus avium
Arbre caducifoli conreat, de la família de les rosàcies, normalment poc alt tot i que pot assolir fins a 15 m. Apareix espontani en alguns indrets de la serra. Té les branques rígides i dretes i l’escorça vermellosa llisa i lluent. Les fulles són el·líptiques, dentades, amb nervis rectes i paral·lels, amb pilositat sedosa a les dues cares a les fulles joves i al revers a les velles. El pecíol o polzim presenta dues petites glàndules vermelles.
Floració: Entre abril i maig. Les flors són blanques i desprenen un flaire dolç, s'agrupen formant ramells . Les flors apareixen abans que les fulles.
Clima: temperat (hiverns llargs i freds i estius calorosos)
A on es cultiva? Arreu on hi hagi un clima temperat
Curiositats
- La fusta és molt apreciada en ebenisteria.
- A partir de les cireres es fabriquen melmelades i licors.
- Els peduncles secs del les cireres s'utilitzen en medicina natural com a diurètics.
- A Catalunya, concretament a Torrelles de Llobregat, se celebra la Festa de la Cirera
El fruit : la cirera
Pren el seu nom de la colònia grega Kerasus –actual Giresun–, situada a la zona entre la Mar Negra i la Mar Càspia i que va ser conquerida pels romans al segle I aC.
Allí s’hi conreaven cirerers, i els romans, quan van descobrir la forma i sabor tan atractius de les cireres, es van emportar uns quants exemplars cap a Roma. El cultiu de cireres va tenir tant d’èxit que el van estendre per tot l’Imperi Romà fins on les condicions climàtiques ho permetien.
Ric en sucres i sals minerals el que fa que sigui molt aconsellable per al creixement de nens, i per a les dietes de diabètics i persones grans. A més, un dels principals beneficis per a la salut és el de ser un aliment especialment indicat per a aquelles persones que pateixen de problemes articulars, sobretot d'àcid úric a la sang, fet pel qual és també beneficiosa per prevenir la gota.
També és rica en hidrats de carboni, sobretot fructosa. Aporta quantitats significatives de fibra. Pel que fa al seu contingut de vitamines, són presents en petites quantitats la provitamina A i la vitamina C. Aquestes vitamines ens ajuden a tenir un bon estat de la retina de l’ull i la pell.
Gust: Dolces, sucoses, llamineres, brillants i de textura carnosa. Les cireres són unes de les fruites amb més èxit entre grans i petits. A part d’un sabor excepcional i d’una textura única, descobrim les raons dietètiques per assaborir aquesta fruita primaveral i estiuenca rica en antioxidants molt eficaços per mantenir joves la pell i les articulacions
Temporada: les primeres surten a l’abril i les darreres s’allarguen fins a final de juliol.
Fica't a la cuina amb les cireres
Les cireres, un producte que fa estiu
Com te les pots menjar? Podem menjar les cireres al natural, amb sopes fredes o gaspatxos o barrejades amb hortalisses i verdures. I també, preparar compotes, amanides de fruites, pastissos, gelats i sorbets.
Gelat de cireres
Quins ingredients necessites?
- 2 Iogurts
- 1 kg de cireres
Quins estris? un bol, un robot de cuina o una batedora
Necessitaràs ajuda? Sí, sempre va bé quan facis servir un robot.
Comencem?
1. Traiem l’os de les cireres i les barregem junt amb el iogurt
2. Posem el iogurt en un bol i afegim les cireres.
3. Ho congelem tot durant 5 hores.
4. Ho triturem tot junt amb un robot de cuina o amb la batedora.
5. Una vegada estigui tot ben triturat, ho deixem al congelador i servim quan vulguem
Ideal com a postres i molt refrescant!!!
Consells:
Ja que la temporalitat de les cireres és molt curta, pots allargar-la una miqueta més conservant-les congelades.
Dona-li canya als llapis de colors
Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!