Fitxa pera
L’arbre: perera
Origen: És un arbre originari de l’Europa oriental, Àsia i nord d’Àfrica.
Pot tenir una alçada de fins a 15 metres. Les fulles son ovalades i fa unes flors blanques de cinc pètals agrupades en poms.
Clima: Per poder cultivar-la és necessari un clima temperat i unes terres fèrtils i que drenin bé.
A on es cultiva? A totes les zones temperades del món. A Catalunya la van introduir els grecs i romans i destaca com una de les fruites fresques més cultivades. A Lleida tenen fins i tot D.O.
El fruit: pera
Aspecte: és una fruita en forma de bombeta i de dimensions molt variades segons la varietat, amb la pell de color verda, groga o rosada i una polpa ben blanca amb poques llavors.
Gust: dolç i delicat, fruita sucosa.
Varietats: Pera Llimonera, Hercolina, Pereta de Sant Joan, Conference, Blanquilla... un munt de varietats de gust i textura diferents.
Ric en: conté vitamines B i també A i C, és rica en aigua, potassi i ferro. El seu contingut en fibra la fan idònia per regular problemes digestius. I l’alta quantitat de pectina dona textura i conservació a les confitures.
Família: de les rosàcies, com la poma i el codony.
Temporada tenim varietats d’estiu i d’altres hivern. Així que podem gaudir-ne tot l’any.
Fica't a la cuina
Com te les pots menjar?
Peres a la vainilla
Quins ingredients necessites per a quatre persones?
- 4 peres
- 100 ml de vi blanc
- 100 ml d’aigua
- 150 g de sucre
- 1 beina de vainilla
Quins estris necessites?
Ganivet, cassó, bol i plat.
Necessitaràs ajuda?
Sí, s'ha de tallar amb ganivet i utilitzar el foc per cuinar.
Comencem?
- Es netegen i es pelen les peres.
- Es tallen a trossos grossos traient-ne les llavors.
- Es talla una beina de vainilla pel llarg i després a trossos.
- Es posa en un cassó juntament amb l’aigua, el sucre i el vi.
- Es cou a foc sua fins que el sucre es dissol.
- Es treu la vainilla.
- S’hi afegeixen les peres, es tapa i es deixa coure a foc suau uns 10 minuts.
- Es posen les peres en un bol o en un plat.
- Es posa a reduir el líquid que ha sobrat fins que formi un xarop.
- S’aboca pel damunt de les peres i es deixa refredar.
- Es poden servir acompanyades d’una bola de gelat d’ametlles.
Dona-li canya als llapis de colors
Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!