Fitxa de la poma
L’arbre: pomera
Etimologia del nom : Malus domestica
Origen: Àsia central. És un arbre de fulla caduca, d’entre 3 i 12 metres, fa unes flors blanques i rosades. Probablement sigui el primer arbre fruiter cultivat per la humanitat.
Clima: Es conrea en climes temperat i subtropicals, és una de les espècies de fruites que necessita acumular més hores de fred, amb temperatures inferiors a 7 °C, durant el repòs hivernal
On es cultiva? Els principals productors son: La Xina, Estats Units, Turquia, França, Itàlia i l’Iran. A Catalunya el 70% de les pomes es conreen a Lleida.
El fruit: poma
Aspecte: És una fruita carnosa, de forma arrodonida i un diàmetre comprès entre els 5 i els 10 cm, de color verd, groc o vermell.
Gust: Depenent de la varietat pot ser més o menys àcida o dolça, però totes tenen la polpa blanca que acostuma a ser cruixent i sucosa.
Varietats: Existeixen més de 7.000 varietats, les més conegudes son: la Reineta, la Starking, la Golden, la Fuji i la Granny Smith.
Ric en: Antioxidants, fibra i vitamina C. Existeix un proverbi que diu: "una poma al dia allunya el metge i la malaltia", en referència als beneficis del seu consum.
Família: Rosàcies
Temporada: Tardor, especialment el mes d’octubre.
Famosa: La poma és una fruita amb moltes referències en la cultura popular, apareix a la mitologia antiga i en molts contes i cançons d’avui dia.
Cuina de la poma
Fica’t a la cuina!
Te la pots menjar crua sencera o cuinada, en melmelada i salses, pastissos i postres
Compota de poma
Quins ingredients necessites?
- Pomes: 1kg
- Suc de 1/2 Llimona,
- Aigua: 1/2 got
- Canyella en pols: 1/2 cullera de cafè
Quins estris?
Una cassola amb tapadora, un ganivet per tallar pelar i tallar les pomes, una cullera de fusta, una forquilla i uns gots per posar el preparat.
Necessitaràs ajuda?
Sí, sempre va bé quan utilitzes foc
És fàcil de preparar?
Molt i molt fàcil
Comencem?
- 1. Pela les pomes les pomes, treure-les el cor i les llavors.
- 2. Talla-les a quarts
- 3. En un cassola, fica l’aigua, el suc de llimona, la canela i les pomes netes i tallades. Posar-li la tapa i deixa que cogui a foc baix durant 20-30 minuts.
- 4. No t’oblidis remenant-lo de tant en tant
- 5. Quan sabràs que has d’apagar el foc? Quan la poma estigui tova i sigui fàcil aixafar-la amb una forquilla
- 6. Què toca ara? Decidir com la vols e dolçor, si t’agrada així no li posis el sucre, sinó li hauràs d’incorporar.
- 7. Una altra decisió. Prefereixes que la compota tingui els trossos de poma sencers o t’estimes més passats per la batedora?
- 8. Ara ja està acabada
- 9. Una manera de servir-la és fer servir gots individuals.
- 10. La pots ficar-la al frigorífic per menjar-la fresa o servir-la calenta.
- 11. Bon profit!
Dona-li canya als llapis de colors
Descarrega't l'arxiu PDF, imprimeix-lo i pinta les fruites i verdures!