Gossos rescatadors

Gossos rescatadors

El gos és el millor amic de l’home però a més d’acompanyar a les persones també pot fer accions molt complicades, útils i impossibles de realitzar per a la majoria de nosaltres.

Els gossos des de temps antics es feien servir en tasques de rescat. Gràcies a una audició perfecta i al bon nas, poden buscar persones sota les allaus, les ruïnes de les estructures destruïdes o en cases inundades d'aigua. L'olfacte d'aquests animals és un sisè sentit, ja que aquestes criatures poden reconèixer la presència humana fins i tot sota una capa de neu de 9 metres i els funciona fins i tot en una habitació plena de fums.

Un gos útil i especial és el  pigall (gos ensinistrat per guiar o ajudar a fer feines a persones que no veuen correctament ). Quan condueix els deficients visuals, el gos ha d'evitar perills deguts a obstacles suspesos, per tant són necessaris gossos d'intel·ligència bastant elevada i un entrenament avançat. Ara bé no distingeixen el verd i el vermell així que no poden interpretar un semàfor. 

El gos pigall és un dels tipus de gossos d'assistència que existeixen, possiblement el més antic i més conegut. Però hi ha d'altres, per exemple els que treballen amb la polícia:

Els gossos policies han de tenir també un gran olfacte i instint. Detecten mines i explosius, són molt capaços a l'hora d'entrar en acció, - protecció, antidisturbis... - ajuden a les investigacions buscant pistes i indicis i per últim són gossos de salvament que ajuden quan s'enfonsen edificis, hi ha esllavissades de terres o desastres naturals.

A la natura són molt importants aquests gossos. Hi ha tres casos molt particulars.

El gos d'atura català és una raça de gos pròpia de Catalunya que es feia servir sobretot per vigilar els ramats durant el dia a la zona del Pirineu. Són famosos els seus concursos d’habilitats.

El SantBernat és un gos fort i gran originari del centre europeu. La imatge que s’associa aquest animal és la del rescat a l’alta muntanya, sobretot als Alps, accedint a zones complicades pels gruixos de neu.

Per últim, el gos Terranova sobresurt en el rescat aquàtic. Es va criar per ser usat com a gos de feina pels pescadors d'una part de Canadà (Terranova)

Ves a la plana del gos

Ves a l'especial de La Fontaine i les faules