De 11 a 12 años - Gènius

Ruta de navegación

Los bibliotecarios recomiendan

 • L'Illa dels frarets

  Morpurgo, Michael

  Barcelona : Bambú Editorial, setembre de 2021

  Aquesta és la història de l’Allen Williams, un nen de cinc anys que veu com el vaixell en què viatja junt amb la seva mare pateix un naufragi del qual escapen amb vida gairebé de miracle.

  Ambientada a l’Anglaterra de principis del segle XX, l’aventura de l’Allen ens porta de les illes Scilly (al sud-oest de Cornualla) al paisatge rural de l’interior del país i, finalment, a la França submergida en la I Guerra Mundial.

  No és només una història sobre fets i vivències d’una època, és també un passeig per la vida d’un noi que aprèn que el més important és escollir bé allò que fem amb el nostre temps i comprendre els qui estimem.

  A “L’illa dels frarets” hi ha dos personatges que enamoren: Allen, el nen, i Benjamin, el faroner. La seva amistat s’anirà forjant al llarg del temps, sempre amb tendresa i agraïment. Però hi ha també un tercer personatge que destaca: un fraret que resulta ferit i al qual l’Allen i el Benjamin acolliran i ajudaran a recuperar-se. I si hi volem afegir encara un altre element a remarcar aquest seria el paisatge feréstec d’una illa envestida pel vent i les onades.

  El britànic Michael Morpurgo (1943) és un dels escriptors de literatura infantil més reconeguts arreu del món. Una de les seves novel·les més celebrades és “Cavall de guerra”, de la qual se n’han fet nombroses edicions en diversos països del món i que ha estat adaptada tant al teatre com al cinema (és ben coneguda la versió d’Steven Spielberg de 2011). Morpurgo és un excel·lent creador del que anomenem “novel·les d’aprenentatge”. I què és això? Doncs és un tipus de novel·la que retrata el que succeeix des de la infantesa fins l’edat adulta, amb els lògics entrebancs que tothom troba al llarg del camí i que cal anar superant. Les dificultats fan créixer i els protagonistes de les històries de Morpurgo aconsegueixen implicar-nos i que ens hi sentim identificats. L’edició de Bambú és molt acurada i aconsegueix que les magnífiques il·lustracions de Benji Davies facin brillar encara més aquesta història delicada i emocionant. A més, l’obra és un homenatge a Allen Lane (1902-1970), el creador de Penguin Books, una empresa anglesa que va revolucionar el món editorial gràcies a una idea genial: publicar llibres amb tapa tova, molt més econòmics i assequibles per al gran públic. Una novel·la molt recomanable per a infants, joves i adults. Morpurgo sap com tocar la fibra de tots plegats.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Anna Cabeza de la Biblioteca del Sud de Sabadell

  21/06/2024
 • Filstrup

  Copons, Jaume

  Barcelona : Animallibres, setembre 2022

  Una família gens convencional, una nissaga de delinqüents, amb dos fills bessons, però un d’ells és l’ovella negra de la família... o potser hauríem de dir l’ovella blanca?...

  En Linus és honrat! Tot el contrari que la seva família. Fins i tot, el van portar al psicòleg a veure si així canviava, i millorava, segons la seva família... però res...

  En Linus és incapaç de fer res que es consideri deshonest. Fins que un dia passa una cosa del tot inversemblant, algú ha robat molts diners a l’institut i totes les proves apunten a que ha estat en Linus!

  Una novel·la gràfica esbojarrada i divertida. És un dels títols candidats al 19è Premi Atraballibres.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Eva Jiménez de la Biblioteca Ca l'Altisent de Sant Climent de Llobregat

  29/05/2024
 • Cuentos de la periferia

  Tan, Shaun

  [Arcos de la Frontera] : Barbara Fiore, 2011

  A Cuentos de la perifèria, de Shaun Tan, trobem quinze històries curtes acompanyades de quinze escenaris extraordinaris.

  Cada relat està il·lustrat utilitzant una tècnica i estil diferent que ens permeten conèixer l’univers de l’autor.

  Tots i cadascun dels contes tenen sentit complert per ells mateixos, però comparteixen un entorn comú: un barri de la perifèria on passen coses sorprenents, barreja de realitat i fantasia.

  Podem trobar-nos cases amb habitacions impossibles, figures de fusta passejant pels carrers i, fins i tot, un grup de lectura d’allò més singular.

  Us ve de gust fer-hi un tomb?

  Adequat d'11 a 12 anys. 

  Recomanat per Ma José Ventura de la Biblioteca Municipal L'Ateneu d'Esparreguera

  24/05/2024
 • El Paso del oso

  Festa, Giuseppe

  [Barcelona] : Duomo ediciones, mayo de 2023

  De l’autor de Cien passos para volar ens arriba un nou llibre que torna a situar-nos entre les muntanyes italianes i, un cop més, fa de la natura una protagonista més de la història. La trama ens situarà al Parc Nacional dels Abruzos, on en Kevin i la Viola, que venen de mons ben diferents, hauran de fer front a caçadors furtius. Però la història neix cinc anys abans amb el naixement d'uns ossos en una cova.

  Una narració carregada de tensió que ha estat finalista a nombrosos premis. La il·lustració de coberta és de la Gala Pont.

  Llegeix un fragment

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca dels Safareigs de Sabadell

  08/05/2024
 • La Platja dels inútils

  Nogués Otero, Àlex

  Barcelona (Espanya) : Akiara books, maig del 2019

  El llibre el llegiràs en un instant, la seva poesia, els seus protagonistes, les seves preguntes i les aquarel·les de la Bea Enríquez continuaran flotant dins teu molt més temps.< /p>

  La Sofia s’ha mudat a un poblet vora la costa deixant tots els seus amics per un munt de promeses que els pares no han complert. Quan la Sofia respon INÚTIL, a la pregunta de la mestra, Què vols ser de gran?, es veu empesa a encetar un diari personal sobre els esdeveniments dels últims mesos: l’enuig continu del pare, la tristesa de la mare, els nous amics i tota aquesta gent meravellosa que s’ha anat trobant a la platja i que l’han omplert de preguntes i fascinació. Què és allò útil Sofia?

  Una història realista amb un toc d’humor protagonitzada per una noia d’11 anys que a través del seu diari ens deixa conèixer la seva vida i els seus pensaments sense cap mena de filtre.

  Seleccionat per al catàleg THE WHITE RAVENS 2020 

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca els Safareigs de Sabadell
   

  04/03/2024
 • Paraules gruixudes (aptes) per a tothom

  Prats, Joan de Déu

  Barcelona : Baula, octubre de 2021

  Paraules gruixudes aptes per a tothom, això és el que conté aquest llibre... però t'atreveixes a obrir-lo? Per posar només alguns exemples: hi trobaràs pesones panxacontentes, però no pas panxes contentes. També hi trobaràs lluços, però no pas dels que neden. 

  Si ets un amant de les paraules i t'agrada jugar amb el seu significat amagat, no ho dubtis, aquest és el teu llibre: "Paraules gruixudes (aptes) per a tothom".

  Escrit per Joan de Déu Prats, autor de nombrosos llibres infantils, i amb unes il·lustracions molt divertides de Jaume Bosch.

  T'ho passaràs genial descobrint aquestes divertides paraules, i si a sobre en fas servir alguna quan parlis amb el pare, la germana, la professora el tiet... segur que deixaràs a tothom bocabadat!

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Assumpta Molist del Bibliobús Tagamanent

  31/01/2024
 • Grans fugues de la història

  Romero Mariño, Soledad

  Barcelona : Zahorí Books, octubre 2021

  Henry “Box” Brown es va guanyar el sobrenom de “Box” (caixa) quan el 1849 es va enviar per correu a ell mateix de Virgínia a Filadèlfia per fugir de l’esclavitud. Les famílies Wetzel i Strelzyk van fugir l’any 1979 de l’Alemanya Oriental creuant la frontera per l’aire amb un globus aerostàtic casolà. Choi Gap-Bok va escapar-se de la presó el 2012 passant entre barrots gràcies a les seves dots contorsionistes.

  Aquests i altres casos són recopilats en aquest llibre infantil per Soledad Romero i il·lustrats per Julio Antonio Blasco. Fugides èpiques i moltes escapades de presons d’alta seguretat presentades com una sèrie de titulars de diari amb il·lustracions. Tot i que a vegades es troben a faltar imatges i fotografies reals, el llibre ens sorprèn amb aquests episodis sonats de persones en busca de la llibertat i portarà als curiosos a seguir indagant sobre aquestes persones i la seva perseverança.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per la Biblioteca de Pallejà

  10/05/2024
 • Què hi tens al cap, Lis?

  Tormo, Ruth

  Barcelona : Barcanova, febrer de 2022

  Et recomanem el darrer llibre de l’escriptora i periodista Ruth Tormo, una autora de Sant Feliu de Llobregat que s’ha especialitzat en literatura infantil i juvenil.

  La Lis és una noia que forma part de la nissaga d’inventors Testa, de molta fama arreu del món. Està a punt de complir 12 anys i encara no ha presentat el seu primer invent. Mai cap membre d’aquesta família havia trigat tant a estrenar-se en el món dels enginys i comença a preocupar-se per aquest tema. Es plantejarà si és perquè és l’única noia de la família i dubtarà si realment és una Testa autèntica. Descobrirà el secret que s’amaga darrere les poques dones Testa inventores que hi ha hagut al llarg de la història i es trobarà capficada en una missió ben complicada, que l’enfrontarà a la seva família.

  Què hi tens al cap, Lis? és una lectura àgil, esquitxada d’invents i amb tocs d’humor en moltes escenes, que proposa una aventura entretinguda i fàcil de llegir. Recomanada per a lectors i lectores a partir d’11 anys, és la tercera novel·la de l’autora, després de la publicació de Quina tocada de nassos!, Premi Guillem Cifre de Colonya 2018 i Sense codi de barres, Premi Ramon Muntaner 2020.

  Mira a Biblio Digital

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat

  30/11/2023
 • El Famosíssim catàleg de Walker & Dawn

  Morosinotto, Davide

  Barcelona : Viena Edicions, novembre del 2020

  Ens trobem en el Mississipí de l'any 1900, just en la zona pantanosa que es troba en la desembocadura del riu. Quatre amics troben unes monedes i decideixen fer una compra al famosíssim catàleg de Walker i Dawn, on es poden adquirir tot tipus d'objectes. Quan els hi arriba el paquet, però,  tenen una sorpresa i és que allò que havien demanat no hi és; en el seu lloc troben un rellotge de ferroviari, vell i espatllat. Després de deslliurar-se’n d’un estafador que els hi volia prendre el rellotge, tots quatre decideixen emprendre un llarg viatge fins a Chicago, on es troba la seu de l’empresa, per tal de fer-ne el canvi. Un viatge que no estarà exempt d'aventures, misteris i perills.

  En "El famosíssim catàleg de Walker i Dawn" tots els detalls compten; començant amb la il·lustració de la coberta i continuant amb les guardes, les quals ens endinsem en el catàleg de l'època, i ens mostren alguns objectes que anirem trobant en el transcurs de la història; i continuant amb les il·lustracions de l'interior i en el títol dels capítols.  

  La veu narrativa és en primera persona, però és cadascun dels quatre amics qui explica una part de la història. Les veus i la història és lineal, és com quan una colla d’amics explica una història i ara comença un, i ara l’altre.

  És una novel·la que ens fa rememorar les clàssiques novel·les d'aventures i en especial les d'en Tom Sawyer. I mentre vas llegint no pots evitar sentir al cap, en forma de bucle,  la melodia de la sèrie. Algú s’enrecorda? 

  Nascut a Camposampiero l'any 1980, Davide Morosinotto, és traductor, periodista i autor de diversos llibres infantils i juvenils. Amb "El famosíssim catàleg de Walker i Dawn" va rebre diversos premis entre ells: Premi Andersen 2017 a Itàlia, el XXVI Premi de llibreters italians al millor llibre per a joves, i el XXI Premi Frignano de narrativa per a joves, i també va ser obra finalista i, finalment, guanyadora del 26è Premi Protagonista Jove 2021-2022, en la categoria d’11 anys.  

  Posteriorment també ha publicat dues obres més d’aventures: “La Deslumbrante luz de dos estrellas rojas : el caso de los cuadernos de Viktor y Nadia” i  “La Flor perduda del xaman de K : un viatge increïble dels Andes a l'Amazònia”. Les edicions d’aquests dos llibres també estan molt cuidades de forma visual, i en ells hi trobem diversos narradors, un format de tipus diari personal, colors de lletra diferent, fotografies, mapes, anotacions al marge, dibuixos, tipografies de mides i formes diferents, cal·ligrames... 

  Uns llibres súper recomanables tant per a joves com també per a adults.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Santiago Rusiñol. Sitges.

  03/11/2023
 • Les Raons de Divendres

  Vallverdú, Josep

  Barcelona : Proa [etc.], 2003

  La gosadia de Josep Vallverdú en aquesta novel·la juvenil publicada l’any 2003 va ser aprofitar el personatge de Divendres, de l’obra “Robinson Crusoe”, de Daniel Dafoe i donar-li veu. Ell és el protagonista d’aquesta història, no el senyor Robinson. Ell pren les regnes de la narració. La perspectiva, és diferent.
  Divendres, que ha perdut no sols la seva llibertat, sinó també la seva identitat, i de Duuba, ha passat a ser Divendres, però podria haver-se dit Dissabte o Dijous, perquè aquell home que el va rebatejar, podria estar absolutament equivocat.
  Robinson el salva de mans dels caníbals i el converteix en el seu esclau, a ell, que a la seva illa ha campat lliure i sense horaris, el condemna a ser el seu criat, a llevar-se d’hora, a fer totes les tasques més dures, i ell li oculta que en realitat entén el seu idioma, perquè el pare Bill, un missioner que s’havia instal·lat a prop del seu poblat, l’havia instruit.
  Però la història no acaba aquí, Divendres aconsegueix fugir de Crusoe, arriba a una altra zona de la illa on coneix Alisa, una dona brasilera, que havia estat venuda com a esclava a un comerciant anglès, i en un viatge dissortat havien naufragat a l’illa. I junts hauran de fer tot el possible per mantenir a ratlla en Robinson Crusoe, que continua vivint a l’altra banda de l’illa.
  En un moment donat, Alisa li planteja que han de donar mort a en Crusoe per viure tranquils, però Duuba que és una persona digna, no pot tenir aquesta culpa sobre les seves espatlles.
  Se’ns presenta doncs, una lectura amena i plena d’aventures per descobrir a través dels ulls de Vallverdú la que hauria sigut la veritable història de Duuba/Divendres.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans

  20/09/2023

Tu privacidad es nuestra prioridad

Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:

 • Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
 • Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
  Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador.
 • De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.

Más información