Día Internacional del Libro Infantil

 

MARTA ALTÉS

És una dissenyadora gràfica i il·lustradora catalana que va néixer a Barcelona l'any 1982.

Actualment viu i treballa a Londres, i gaudeix dibuixant i escrivint històries.

Va treballar de dissenyadora gràfica durant cinc anys, a The Original Cha-Chá, però ho va deixar per a dedicar-se a la il·lustració.

Va marxar a Cambridge a fer un curs especialitzat en il·lustració infantil i després es va instal·lar a Londres.

Ha il·lustrat llibres d'altres autors, com "Vull esmorzar petons", de Trinitat Gilbert, o "Espinacs", de Teresa Blanch i Ana Gasol.

Però també té llibres que ha escrit i il·lustrat ella mateixa, com "NO!", "Mi Abuelo", "I'm An Artist" , entre d'altres.

La Marta ha rebut molts premis, com el Read it again, i el Nottingham Children's Book Prize, tots dos pel llibre NO!.

Si voleu saber més coses de la Marta, podeu consultar la seva pàgina web, clicant aquest enllaç.

 

PILARÍN BAYÉS

És una il·lustradora i dibuixant catalana que va néixer a Vic l'any 1941.

Va estudiar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, i al 1964 va publicar el seu primer conte per a nens "El meu pardal" i comença a col·laborar amb la revista Cavall Fort.

La Pilarín gaudeix amb la il·lustració perquè diu que li permet transmetre i compartir el món de la cultura amb els nens. Ha publicat més de 800 llibres (molts d'ells traduïts a diferents idiomes), com "Història de Catalunya", "Titelles, fades i follets", "Els contes de sempre"...

També ha fet molts dibuixos per a cartells, nadales, recordatoris de comunió, punts de llibres...; ha pintat quadres, parets senceres a botigues, guarderies... i ha col·laborat en exposicions i actes amb finalitats benèfiques. 

L'any 1991 la Generalitat de Catalunya li va donar la Creu de Sant Jordi i, a l'abril del 2011, Vic li va concedir la Medalla d'Or de la ciutat.

Si voleu conèixer més coses de la Pilarín podeu clicar aquest enllaç.

 

MÀRIAM BEN ÀRAB

És una il·lustradora catalana que va néixer a Barcelona l'any 1983 i que actualment viu a Alemanya.

Es dedica principalment a la il·lustració infantil, juvenil i al còmic.

Ha il·lustrat àlbums, contes infantils i llibres de text, tant en l'àmbit nacional com internacional, publicant entre d'altres "La Llegenda de Sant Jordi", "La Bíblia per als més menuts", "Chispa mi amiga nube", "Les pòlvores màgiques" ...

També col·labora com a il·lustradora amb diferents editorials, i revistes com Cavall Fort i Súpers!, entre d'altres. L''any 2009 va ser finalista de Premi de Còmic Cavall Fort.

El 2010 va publicar la seva primera novel·la gràfica, "Politik: el manifiesto gráfico", amb Emma Reverter.

Si voleu saber més coses de la Mariam, podeu consultar la seva pàgina web, clicant aquest enllaç, i també podeu seguir el seu blog.

 

NÚRIA FEIJOÓ

És una il·lustradora i arquitecte catalana que va néixer a Sant Feliu de Llobregat, l'any 1973.

Està especialitzada en il·lustració infantil i juvenil, ha col·laborat amb diferents editorials i fins i tot ha realitzat dibuixos per a quaderns de física i química de Selectivitat.

Entre els seus llibres publicats es troben: "Paraules bessones", "Contalles i rialles d'arreu de món", "Una nit molt moguda"...

També ha participat en exposicions, com a Nenas, Brujas y Princesas (2009), i ha col·laborat en el projecte "Humanicemos los Hospitales", decorant amb altres joves il·lustradors, habitacions de quatre plantes infantils de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. 

Si voleu conèixer més coses de la Núria ho podeu fer al seu blog.

 

MONTSE GINESTA

Montse Ginesta va néixer a Seva, l'any 1952.  És una dibuixant i il·lustradora catalana. Va estudiar a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona, que ha canviat el nom a Escola de la Llotja.

Es va especialitzar en l'escriptura i la il·lustració de llibres per a infants: ha publicat més de 150 obres. També escriu i il·lustra llibres infantils i juvenils col·laborant amb diferents artistes.

A més dibuixa cobertes per a revistes i les il·lustracions de  llibres per a adults. Va ser la directora de la revista infantil Tretzevents i actualment és la directora de la revista Piu-Piu.

Algunes de les seves obres han guanyat diversos premis com el Lazarillo i el de la Generalitat de Catalunya. El Premi Crítica Serra d'Or i el Premio Nacional de Ilustración els ha guanyat diversos cops.

Ha treballat en publicitat i teatre, participa i organitza diverses exposicions dedicades a la il·lustració.

 

CRISTINA LOSANTOS

És una il·lustradora catalana que va néixer a Barcelona l'any 1960.

Treballa per a moltes editorials de Catalunya i d'altres països d'Europa, i col·labora periòdicament en diaris i revistes com el Punt-AVUI, Cavall Fort i el Tatano.

L'any 1998 va guanyar el Segon Premi Nacional d'Il·lustració del Ministeri de Cultura amb el llibre "El Flautista d'Hammelin". També ha publicat "I ara què ve?", "Els somnis de l'Aurèlia",  "Les Granotes de la Rita", "Lletres poètiques: poesia il·lustrada per a joves de 10 a 100 anys", entre d'altres. 

L'any 2007 va guanyar el primer premi en el concurs Humor Gràfico y Deporte (de la Fundació Catalana per a l'Esport).

Ha participat en diverses exposicions col·lectives i indivuals. L'octubre de 2007 va exposar la seva obra a la Sala Rovira de Barcelona.

Si voleu saber més coses de la Cristina, podeu consultar la seva pàgina web, clicant aquest enllaç.

 

CARME SOLÉ

És una il·lustradora, escriptora i pintora catalana que va néixer a Barcelona l'any 1944.

Ha il·lustrat més de 800 llibres d'alguns dels quals també és l'autora del text. Entre les seves obres destaquen "La lluna d'en Joan", "Los niños del mar", i "La Roca".

També ha realitzat treballs de cartellisme, animació, escenografia, dramaturgia i direcció de teatre, i ha col·laborat en la sèrie de dibuixos animats Víctor&Maria (per  a la productora King Rollo Films)..

La Carme ha guanyat molts premis, entre els que destaquen el Premio Nacional de Ilustración que ha guanyat dues vegades, la primera l'any 1979 amb el "Niño que quería volar",  "Peluso y la cometa" i "Pedro y su roble", i l'any 2013 per "ser una artista guia al món de la il·lustració del llibre infantil i altres gèneres".

Ha estat candidata en dues ocasions al Premi Andersen, i ha guanyat premis internacionals, com el Janusz Korczak (1979), o el Critici in Erba (1992). També va rebre l'any 2006 la Creu de Sant Jordi.

Si voleu saber més coses de la Carme, podeu consultar la seva pàgina web, clicant aquest enllaç.

Guia de lectura Les il·lustradores catalanes

Torna a l'especial Qui dibuixa els contes?>>