Els animals, els protagonistes
-
En Frederick és un ratolí molt especial. Mentre tots els ratolins treballen recollint llavors, gra i menjar per tenir suficients provisions per a l'hivern, sembla que ell no faci res. Però sí que fa. Sense que els altres se n'adonin massa recull: raigs de sol, colors, paraules... Un munt de coses que al final seran tant necessàries per passar l'hivern com el mateix menjar. I si no llegiu aquesta bonica història i ho veureu. Una faula amb to poètic, plena de metàfores sobre el suport incondicional, el respecte... Per a totes les edats.
Altre recomanació amb el mateix protagonista
Adequat de 3 a 6 anys.
Recomanat per Marta Nuet Blanch de la Biblioteca de La Roca del Vallès.
-
A Guji Guji el va criar Mamà ànec des que va sortir de l'ou. Però ell no és un ànec i no s'assembla gens als encara seus germans. Un dia coneix tres criatures horribles que no només li convencen que ell és un cocodril, sinó que a més, el tracten de persuadir perquè lliuri als seus grossos i deliciosos parents per menjar-se'ls!
-
Mosques, escarbats, mosquits, papallones o espiadimonis emplenen les pàgines d’aquesta faula contemporània, on els animals no són aquells a qui estem acostumats a escoltar, però que en la seva insignificança aconsegueixen retratar amb ironia i subtilesa conductes humanes molt reconeixibles. Lobel ens porta a deambular de la mà del seu Saltamartí i amb ell, ens estranyem, ens sobtem, ens riem i reflexionem sobre el sentit de la vida. Una obra que en la seva aparent senzillesa és molt filosòfica i que reflexiona fins a quin punt les actituds i situacions més banals poden servir de punt de partida per l’estranyament i el somriure.
Un llibre que, com la resta de la seva obra, té una gran capacitat per incitar la pregunta i que connecta meravellosament bé amb la forma que tenen les criatures d’interrogar-se sobre el món i la seva aparent normalitat. Textos breus i il·lustracions concises ens ajuden a endinsar-nos en aquest camí polsós, que de segur serà una gran descoberta pels més petits.
Adequat de 9 a 10 anys.
Recomanat per Anna Juan Cantavella.
-
Y rieron los malos : fábulas amorales
Bilbao : A Fin de Cuentas, 2018
Entrar a Y rieron los malos és entrar en un recull de faules un tant inusuals, pel que d’inquietants tenen. Aquí, els animals no caminen a dues potes i semblen prou més propers a la seva natura que a les personificacions a les que estem acostumats, i els finals són molt més ambigus i amorals. 12 relats curts, protagonitzats per animals extraordinaris, provinents de diferents ecosistemes i paisatges, que troben un punt en comú en el torbador traç (hereu de la foscor de Gustave Doré) de l’il·lustrador Kristian Eskild, que li va valdre el premi d’il·lustració del ministeri de cultura de Dinamarca.
Una obra on els textos i les il·lustracions es conjuguen per fascinar a grans i petits i que en la seva cruesa ajuden a fer aflorar multitud de qüestions sobre el bé i el mal i sobre la vida i la mort. Un imperdible que farà les delícies tant dels més petits, seduïts per la seva crueltat, com dels adolescents, a qui interessarà un punt de vista que planteja moltes més preguntes que respostes.
Adequat de 9 a 10 anys.
Recomanat per Anna Juan Cantavella.
-
Una faula, escriu Jané, és una narració de fets extraordinaris protagonitzats per animals, que des d’antic han tractat de ridiculitzar i posar en evidència els defectes i vicis humans. A El llibre de les faules, Albert Jané recull 62 relats protagonitzats exclusivament per animals, la major part d’elles provinents de la tradició europea (Isop, Fedre, Ramon Llull i La Fontaine), que destaquen més que pel seu caràcter moral, pel seu interès narratiu. El resultat és un conjunt de relats breus que dialoguen amb l’humor dels apunts il·lustrats que Emilio Urberuaga elabora per a cadascuna de les faules. Un llibre d’edició i tria acurada i amb una adaptació atenta que vetlla per la riquesa de la llengua i aposta per un llenguatge fluid i senzill.
Adequat de 9 a 10 anys.
Recomanat per Anna Juan Cantavella.
-
Aquest llibre, basat en una llegenda dels indis cherokee, recorda les típiques faules que ens ajudaven a entendre la vida i a explicar-nos, a nosaltres mateixos, allò que ens passa cada dia. La protagonista és una nena india que està molt enfadada i el vell indi li conta una història (recordant la transmissió oral de la literatura). La història ajudarà a entendre a la nena que a dins de cada ésser humà existeixen dos llops i que som nosaltres els que decidim quin alimentar. Les il·lustracions de Wilfred són d'una bellesa extraordinària i la tria dels colors relacionant-se i vinculant-se amb el text és molt encertada.
I vosaltres, quin llop heu decidit alimentar?
Adequat de 6 a 8 anys.
Recomanat per Jordi Bosch, membre del Grup de treball de les àrees infantils de les Biblioteques Municipals de Sabadell. Bib. del Sud de Sabadell.
-
Una Passejada en barca i altres històries
Madrid : Liana Editorial, [2020]
Una passejada en barca i altres històries de Sergio Ruzzier ens presenta en Fox i Chick, una guineu i un pollet que viuen mil-i-una aventures quotidianes. Històries curtes plenes d’humor, que capten l’atenció tant de primers lectors com de lectors més avançats gràcies a la ironia dels seus diàlegs. En Fox i en Chick són molt bons amics però no sempre estan d’acord, en Chick s’ho qüestiona tot i posa a prova la paciència d’en Fox. Una lectura deliciosa i fresca sobre l’amistat, la convivència i la diversitat, amb un dibuix i un color a tinta i aquarel·la plens de llum.
Aquest primer volum inclou: Una passejada en barca, El pastís de xocolata i La sortida del sol. També disponible en castellà.
I si us heu quedat amb ganes de més Fox i Chick, ja podeu llegir el segon volum de la col·lecció: La festa i altres històries que recull: La festa, Una bona sopa i Estigues quiet.
Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.