Nadal

Nadal és la festivitat cristiana que comprèn el temps entre l'advent i l'epifania. Se celebra el naixement de Jesús. Malgrat el seu origen marcadament religiós, Nadal ha esdevingut una tradició que se celebra arreu del món, fins i tot per gent que no pertany a aquesta religió, com és el cas de la Xina i el Japó.

Nadal s'associa a molts símbols, com l'arbre de Nadal, els Reis Mags, el Pare Noël, el pessebre, les nadales, les estrenes, les postals de Nadal, la neu, però, sobretot, a la compra de regals.

Dintre del període del Nadal hi ha altres celebracions molt concretes. El dia de Sant Esteve, festivitat de l'endemà de Nadal antigament responia a la necessitat de disposar de temps suficient per tornar a peu, generalment, des del mas pairal on s'havia celebrat la festa fins al domicili de cadascun dels diversos membres de la família. Actualment a Catalunya, és tradicional que la família es reuneixi a menjar amb l'altra meitat que no havia pogut el dia anterior. Al Principat és tradicional menjar canelons de primer i pollastre farcit o tall rodó de segon. De postres sempre cauen neules i torrons.

El dia d'Any Nou. Normalment el primer dia de l'any és festiu a tots els llocs.

El dia de Reis. Tradicionalment, es representa la seva arribada als pobles el dia 5 de gener i reparteixen regals als nens, bé repartint-los d'un en un, sobretot en poblacions petites, o bé els troben l'endemà els nens al balcó de casa seva si la nit abans hi han deixat una sabata com a senyal.

Et desvetllem el per què d'algunes tradicions curioses del Nadal. Les tradicions i costums són una manera de fer present avui en dia, el que es feia o el que ocorria abans, en temps passat. Són fets que passen d'una generació a una altra de forma oral o escrita. A continuació trobaràs il·lustracions d'algunes d'aquestes tradicions, fent clic a sobre de la imatge accediràs a la informació. 

   

 

EL TORRÓ

Per les festes de Nadal és tradicional menjar torrons. Els més típics són els d'Agramunt.

ELS PASTORETS

   Els pastorets es celebren a moltes localitats de Catalunya. és una representació teatral anterior al Nadal.

L'ARBRE DE NADAL

Durant les festes de Nadal l'avet clàssic sigui natural o artificial forma part de la decoració de les llars però també el trobem pels punts principals de pobles i ciutats.

 

 

 

 

 

EL TIÓ

La Nit de Nadal es fa cagar a cops de bastó aquest tronc que s'ha anat alimentant els dies anteriors. Dolços i regals pels més petits seran les sorpreses que sortiran.

CAMPANADES

El canvi d'any se celebra amb una revetlla espectacular. La gent es reuneix entorn els principals campanars. Les 12 campanades marquen el canvi d'any.

L'HOME DELS NASSOS

Personatge típic del dia 31 de desembre. Té tants nassos com dies queden per acabar l'any.

 

 

 

 

 

FLOR DE NADAL

Un dels símbols que ens indica que el Nadal s'apropa. 

PARE NOËL

Pare Noël, Santa Claus... rep diversos noms però sempre ve des de el fred amb el seu trineu per portar regals la Nit de Nadal.

LES POSTALS DE NADAL

Amb la suficient antelació es começa amb l'intercanvi de felicitacions i bons propòsits.

 

 

   

En el següent article de la Revista Tretzevents es recullen algunes curiositats de les festes Nadalenques.

 

Torna a l'apartat anterior