Dora Maar

 


El seu nom real era Henriette Theodora Markovitz i va ser una de les fotògrafes més reconegudes del moviment surrealista. Coneguda amb el pseudònim de Dora Maar (creat amb ‘retalls’ del seu nom autèntic), la seva obra fotogràfica va ser admirada per grans artistes com André Breton, Man Ray i Paul Éluard, entre d’altres.

Se la recorda especialment perquè amb la seva càmera fotogràfica va fer una feina extraordinària: va deixar ben documentat el treball de Pablo Picasso amb el Gernika, el seu quadre més famós.

Dora Maar va néixer a França el 1907 i des de ben jove es va dedicar a la fotografia, tant artística com comercial (per a anuncis en diaris i revistes). Li agradava molt fer fotografies al carrer i també fer retrats dels seus amics. Pel que fa a la creació surrealista, destaca el Portrait d’Ubu (1937-1938) que va esdevenir un símbol d’aquest moviment artístic. Les seves fotografies tenen un aire misteriós, de somni i també de malson.

Va mantenir una relació amorosa amb Pablo Picasso que va estar plena d’alts i baixos. El talent d’ella va quedar tapat per la gran importància que va assolir Picasso i només després de separar-se d’ell va començar a ser reconeguda.

Un cop separada de Picasso, es va retirar de la vida pública i va morir el 1997.

 

Mira aquest llibre :

““

L'Ombra de la Dora / Andrea Linares

Barcelona : Editorial Comanegra, febrer de 2021

> Veure disponibilitat  

 

 

 

Torna a la plana de jugar sense pensar

Torna a l'especial de surrealisme