Anteriors edicions de la Setmana de la Ciència
Fem un repàs als temes i motivacions de les últimes edicions. Durant els últims anys, a Gènius s'han recollit alguns dels temes que es treballaven a les edicions corresponents de la Setmana de la Ciència, has de saber que cada any es trien uns temes centrals.
L'any 2023 :
per exemple l'impuls de la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Altres temes de rellevància que s’emmarquen dins l’SC23 són: 100 anys de la visita d’Albert Einstein a Barcelona, físic, autor de la teoria de la relativitat. Cecilia Payne, astrònoma, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli. 200 anys de la mort d’Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola. 100 anys del descobriment de l’efecte Compton (Arthur Compton, físic, 1923) Any Internacional del Mill, a proposta de la UNESCO. Reysa Bernson, astrònoma. L'any 1923 va fundar l'Association Astronomique du Nord.
L'any 2022 es va destacar el tema de la sostenibilitat. Tema que també es destaca aquest any 2023 juntament amb el tema de la Recerca Científica. La resta de temes que van tenir importància l'any passat són: els 100 anys del naixement del primatòleg, Jordi Sabater i Pi i els 100 anys del naixement de la microbiòloga nord-americana, Esther Lederberg.
L'any 2021 amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de l'Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible, de l’Any internacional de les Fruites i Verdures, de l’Any Europeu del Ferrocarril i del Centenari de Naixement del Servei Meteorològic de Catalunya, enguany la Setmana de la Ciència se centrarà en el tema de la sostenibilitat.
D'aquests hi ha dos temes que ja hem destacat al portal Gènius : L'Any Internacional de les Fruites i Verdures i l'Any Europeu del Ferrocarril.
L'any 2020 el tema principal va ser la Covid-19 degut a la situació global al món.
Recorda els recursos que posem a la teva disposició sobre el Coronavirus.
Altre tema que es va destacar va ser l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO
I per últim es va parlar de cinc persones que han estat referents a diferents camps de coneixement trobem el seu espai en les celebracions d'aquest any: Antoni Maria Badia i Margarit, Enric Casassas i Simó, Rosalind Franklin, Isaac Asimov i Eduard Fontserè.
El tema destacat de l'edicio de l'any 2019 va ser la taula periòdica, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics.
Quatre persones referents a diferents camps de coneixement trobem el seu espai en les celebracions d'aquell any:
- Ramon Margalef : Neix fa 100 anys i va ser ecòleg.
- Narcís Monturiol : Neix fa 200 anys, va ser inventor i va treballar per provocar avenços molt importants en els submarins.
- Margaret Hamilton amb un paper molt important dins del programa Espacial Apollo.
- Leonardo da Vinci home del renaixement que va morir fa 500 anys.
A la 23a edició de la Setmana de la Ciència de l'any 2018 es van escollir uns temes molt diferents entre si per divulgar-la. Patrimoni Cultural i la figura de Richard Feynman en fer 100 anys del seu naixement van ser dos dels motius triats. L'última figura escollida era la de Pompeu Fabra amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català.
Sota el lema : Viu la ciència! durant l'any 2017 es van fer activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… moltes possibilitats per grans i petits.
Es va celebrar l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament promogut per Nacions Unides. L'objectiu era vetllar per la contribució del turisme sostenible al desenvolupament.
Al portal Gènius es va treballar aquest tema al Sabies que... pots veure la següent imatge sobre aquests tipus de turisme.
L'any 2016 ha estat l'any internacional de la cartografia, dels llegums i de l'entesa mundial, són tres temes que poden estar relacionats amb diversos aspectes de la ciència. Per aquest motiu els tres temes centrals d'aquesta Setmana de la Ciència són els llegums, els mapes i la relació global/local.
Els llegums s'obtenen de l'hort juntament amb moltes fruites i hortalisses. Per saber més dels cultius pots consultar la guia de lectura sobre l'hort i els seus productes feta pels Grups de Treball Gènius i la plana sobre els horts.
Recordem alguns articles apareguts a diferents sabies que... de setciències: tomàquets, horts urbans, llegums i llenties...
Any 2015 : En aquesta ocasió els temes van ser la llum i els sòls i la biotecnologia, ja que 2015 és any internacional d'aquestes dues disciplines.
Al sabies que... es va fer un article sobre l'Any Internacional de la Llum, a més es va parlar de la vida d'un gran inventor relacionat amb la llum: Thomas Edison i algunes dades curioses sobre les bombetes.
L'edició anterior de la Setmana de la Ciència va tractar entre d'altres els temes de la cristal·lografia i la biotecnologia, ja que 2014 és any internacional d'aquestes dues disciplines.Al sabies que trobaràs més informació sobre la cristal·lografia. També varen tractar detalls sobre una dona científica molt important: Rosalind Franklin i unes curiositats molt interessants sobre la similitud entre la Kriptonita de ficció i la Jadarita, mineral descobert no fa gaire temps.
Any 2013 : Aquest any Setmana de la Ciència es va dedicar a l'estadística, l'aigua i a Albert Einstein perquè durant el 2013 es va celebrar l'Any Internacional de l'Estadística, l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua i la commemoració del 90è aniversari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya.
D'aquesta manera pots veure l'especial de l'aigua i diferents articles sobre Einstein : un sobre la seva equació més coneguda i un altre sobre la seva vida.
Els temes centrals van ser l'energia sostenible, la neurociència i l'envelliment actiu amb motiu de la celebració, al 2012, de l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, l'Any Europeu per a l'Envelliment Actiu i l'Any de la Neurociència. Mira l'especial d'energies renovables que varem fer per a l'ocasió.