Detalle de artículo - Gènius

Ruta de navegación

Artículo

Els cargols
Els cargols

Cargol a la natura

El cargol és un mol·lusc gastròpode , que no té esquelet intern i es desplaça arrossegant-se sobre el ventre. Respira pels pulmons.

El cos del cargol està format pel cap i el tronc. El cap es distingeix per la presència de 4 tentacles: dos llargs on té els ulls i dos de curts que li serveixen per ensumar i palpar. Al tronc hi té una conquilla o closca, que utilitza per amagar-se.

El peu, de forma allargada, és la part de fora de la closca i li serveix per desplaçar-se. Té una glàndula mucosa que segrega la bava que li permet lliscar per damunt del terra i les plantes.

Durant l'hivern i en períodes de poca pluja, els cargols es fiquen dins la closca i en tapen l'obertura amb una membrana que fabriquen a base de mucus sec i més o menys carregat de matèria calcària.

Són hermafrodites, no hi ha cargols mascles o femelles, sinó que un mateix cargol té òrgans sexuals masculins i femenins. Però per fecundar-se cal que hi hagin dos individus. Cap a la primavera o durant l'estiu posen els ous i al cap de 15 o 20 dies surten uns petits cargols transparents molt voraços (es mengen fins i tot la pròpia closca)

Els cargols viuen en ambients humits, s'alimenten de plantes i sovint fan destrosses a les hortes i als jardins.

Hi ha una gran quantitat d'espècies repartides per tot el món, algunes de les quals són comestibles. Les closques poden ser de diferents formes, mides i colors. Als Països Catalans les espècies més corrents són el cargol bover ( Helix pomatia el cargol de les vinyes o vinyal ( Helix alonensis ), el cargol sapenc ( Helix aspersa ), entre d'altres.

A Catalunya hi ha una gran afecció a menjar cargols i molta gent, quan ha plogut, es dedica a buscar-ne pels horts i marges dels camins. La cuina catalana és plena de receptes de cargols: a la llauna, al forn, amb conill... però no a tothom li agraden! Abans de cuinar-los cal que facin un dejuni per eliminar el que tenen dins el tub digestiu i després rentar-los amb aigua i sal.
 

Fuente:

Tu privacidad es nuestra prioridad

Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:

  • Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
  • Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
    Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador.
  • De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.

Más información