Els plats d ela tardor

CUINA DE LES FESTES DE LA TARDOR : CASTANYADA I HALLOWEEN
 


 

La clàssica crema de carbassa

 

Aquesta recepta és perfecta per a  menjar-la tan quan comença el fred com quan fa calor. Només cal decidir si posar-la al frigorífic! 

Quins ingredients necessites?

300 g de carbassa
1 patata gran
1 ceba mitjana
1 porro
1 cullerada d’oli d’oliva
Un polsim de sal
Aigua
 

Quins estris? 

Un forn, forquilles i ganivets.

Necessitaràs ajuda?  Sí, utilitzes foc i a més s'han de trossejar verdures.

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

Necessitem pelar i trossejar totes les verdures

Posem en una cassola  l’oli, la ceba i el porro i encenem el foc. Quan la barreja estigui tova, s’ha d’incorporar la patata, la sal i la carbassa. Barrejar-ho tot i incorpora l’aigua justa per a què cobreixi les verdures. Tapa la cassola i deixa coure el contingut durant 20minuts.

Per últim, has de passar  la batedora per la verdura fins a què no quedin trossos i es vegi cremosa.

 

Bon profit!

Els panets de carbassa


Aquesta recepta és boníssima i molt fàcil, però has de tenir paciència perquè  és necessari deixar reposar la massa molt de temps.

Quins ingredients necessites?

370 g de farina
25 g de llevat fresc de pastisseria
150 g  de carbassa
100 g de sucre
20 g  de mantega a temperatura ambient
25 ml d’aigua tèbia
Polsim de sal
2 ous (1 per a per pintar la massa dels panets)

Quins estris? 

Necessitaràs ajuda? 

Sí, sempre va bé quan utilitzes foc

És fàcil de preparar?

És llarg, 5 hores.

Comencem?

Primer has de preparar la carbassa. Necessites trossejar-la i ficar-la al forn durant 15’. Després amb una forquilla la pots aixafar.

En un bol gran posa la farina, la sal, la mantega, el  sucre i un ou i barreja’ls bé.

A banda, has de desfer el llevat amb l’aigua i incorporar-lo a la barreja anterior.

Finalment, inclou el puré de carbassa i barreja-ho fins que et quedi una massa homogènia.

Posa la massa dins d’un recipient, cobreix-la amb un pany de cuina i deixa-la créixer.  Hauràs d’esperar entre uns  120 minuts (2hores)

A la taula de la cuina, fica farina i treballa la massa fins que no se t’enganxi als  dits. Trossejar-la en 10-12 parts més o menys iguals. Dóna-les la forma de panet i col·loca-les  en una plata de forn una mica separats. Ara els has de deixar que tornin a créixer, així que tapa’ls i a esperar uns altres 120 minuts.

Pinta els panets amb el ou batut i fica la plata a coure al forn a 180ºC.  25 minuts  i llest!

 

 

 

Compota de poma

Te la pots menjar crua sencera o cuinada, en melmelada i salses, pastissos i postres

Quins ingredients necessites?

Pomes: 1kg
Suc de 1/2 Llimona,
Aigua: 1/2 got
Canyella en pols: 1/2 cullera de cafè

Quins estris? 

Una cassola amb tapadora, un ganivet per tallar pelar i tallar les pomes, una cullera de fusta, una forquilla i uns gots per posar el preparat.

Necessitaràs ajuda? 

Sí, sempre va bé quan utilitzes foc

És fàcil de preparar? Molt i molt fàcil

Comencem?

1. Pela les pomes les pomes, treure-les el cor i les llavors.

2. Talla-les a quarts

3. En un cassola, fica l’aigua, el suc de llimona, la canyella i les pomes netes i tallades. Posar-li la tapa i deixa que cogui a foc baix durant 20-30 minuts.

4. No t’oblidis  de remenar-ho de tant en tant

5. Apaga el foc quan la poma estigui tova i sigui fàcil aixafar-la amb una forquilla

6. Què toca ara? Decidir com la vols de dolçor, si t’agrada així no li posis el sucre, sinó li hauràs d’incorporar.

7. Una altra decisió.  Prefereixes que la compota tingui els trossos de poma sencers o t’estimes més passats per la batedora?

8. Ara ja està acabada

9. Una manera de servir-la és fer servir gots individuals.

10. La pots ficar-la al frigorífic per menjar-la fresa o servir-la calenta.

11. Bon profit!

 


Crema o hummus d'albergínia

Quins ingredients necessites? 

Una albergínia,
1 cullerada de tahina,
mitja llimona,
2 cullerades soperes d'oli d'oliva,
una mica de sal
i una mica de pebre vermell dolç.

Quins estris? 

Ganivet, batedora

Necessitaràs ajuda? 

Sí, sempre va bé quan utilitzes un aparell elèctric.

Comencem?

1-Talla l'albergínia en dues meitats i, en cada un d'elles, fes uns talls en diagonal sobre la polpa, en tots dos sentits. Pressiona perquè el ganivet arribi al fons, però procura no tallar la pell.

2-Introdueix les albergínies en el microones durant uns quatre minuts. En treure-les, la polpa estarà cuita. Llavors, amb l'ajuda d'un ganivet i una cullera, retira la polpa.

3-Introdueix la polpa de l'albergínia en el got de la batedora amb la resta d’ingredients excepte el pebre vermell. Ho has de batre bé fins que quedi una crema d'albergínia.

4-A continuació estén el hummus d'albergínia sobre un plat i deixa'l refredar en el frigorífic durant uns 10 minuts.

5-Empolvora amb el pebre vermell

Consells: Acompanya aquesta recepta d'albergínies amb pa de pita o unes galetes salades.


Pastís dolç de carbassa


Aquesta recepta és molt típica als Estats Units d'Amèrica quan arriba la tardor, especialment el dia d'acció de gràcies. Es menja com a postres després del gall d'indi.

Quins ingredients necessites?

Pasta brisa (la trobareu als súpers, a la secció de congelats)
400 g de carbassa
2 ous
400 ml de llet evaporada (també serveix crema de llet)
130 g de sucre morè
Un polsim de canyella

Necessitaràs ajuda? 

Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el forn

Comencem?

1. Posa la pasta brisa en un motlle rodó. Forneja la base aproximadament 15 min (180º).

2. Pela la carbassa i talla-la a trossets. Posa els trossos de carbassa a coure al forn (millor fer-ho a la papillot, ben embolicada en paper d'alumini) fins que quedi ben cuita.

3. En un bol barreja la carbassa cuita, els ous, la llet, el sucre morè i una cullerada de canyella en pols. També s'hi pot afegir una mica de gingebre.

4. Tritura tots aquests ingredients en una batedora i aboca aquests barreja sobre el motllo amb la pasta brisa fornejada.

5. Posa-ho a coure al forn a 180ºC, durant 30 minuts.

6. Bon profit!


Xocolata desfeta

 

Quins ingredients necessites?

200 g de xocolata en pols o de la de fondre
1 litre de llet
Aigua: 1/2 got
3 cullerades de sucre

Necessitaràs ajuda? 

Avís: Per fer aquest plat necessitaràs l'ajuda d'un adult per encendre el foc

 

Comencem?

1. Posa en un pot la xocolata (si tens xocolata de la de rajola, l'has d'haver ratllat abans), la llet i el sucre. Remena-ho bé i encén el fogó.

2. Remena constantment, deixa que bulli a foc ben baixet un parell de minuts. Apaga el foc.

3. Si vols la xocolata més clara, afegeix-hi més llet en el moment d'arrencar el bull. Te'n lleparàs els dits si l'acompanyes amb un gran núvol de nata i uns melindros.

4. Bon profit!


Ves a l'especial de la tardor