Les festes del carnaval Les festes del carnaval

Les festes del Carnaval comencen any rere any el Dijous Gras. Normalment coincidint amb el cap de setmana se celebren les desfilades de comparses i el dimecres següent es fa l'enterrament de la sardina posant fi a la festa i donant pas a la Quaresma.

Aquest any comença el 28 de febrer amb el Dijous Gras i s'acaba el dimecres 6 de març amb l'enterrament de la sardina. La majoria de desfilades de Carnestoltes es realitzaran el cap de setmana dels dies 2 i 3 de març.
 


Dita popular

Carnestoltes, quinze voltes,
i Nadal de més a més;
Pasqua, de vuit en vuit dies;
Quaresma, no tornis més.


 

Els dies clau del Carnaval són:
 

 


El Dijous Gras o dijous llarder és la data inicial de les festes de carnaval. Popularment es coneix com el dia de la truita pel costum de menjar truita amb botifarra d'ou.

Aquest dia, les escoles acostumen a sortir d'excursió o bé dediquen el dia a activitats lúdiques i no es fa classe.

Durant tota la setmana i especialment el dissabte es fan desfilades, rues i balls de disfresses a moltes poblacions.


El Dimecres de Cendra és conegut popularment com el dia de l' enterrament de la sardina.

És el darrer dia de les festes de Carnaval i el que dona pas a la Quaresma. La celebració es caracteritza per l'enterrament o crema del Carnestoltes amb un caire marcadament satíric.

Abans d'enterrar o cremar el Carnestoltes es llegeix el seu testament en el qual normalment es fa una burla i es critica els polítics i governants. El Dimecres de Cendra acostuma a acabar amb sardinades i balls populars amb orquestra.


El període de la Quaresma comença el Dimecres de Cendra i conclou quan arriba la Setmana Santa. Un període de quaranta dies i quaranta nits ple de restriccions com per exemple la prohibició de menjar carn.

Tradicionalment el poble ha representat aquest personatge com una vella de set cames, llargaruda, antipàtica, esquerpa, vestida de negre i portant un bacallà i una cistella de verdures a les mans. Cada divendres se li arrenca una de les set cames indicant el temps que queda per la Pasqua i l'inici de la primavera.
 
 

Torna a l'especial de Carnestoltes>>