Setmana de la Ciència : edicions anteriors Setmana de la Ciència : edicions anteriors

 

 

 

Fem un repàs als temes i motivacions de les últimes edicions. Durant els últims anys, a Gènius s'han recollit alguns dels temes que es treballaven a les edicions corresponents de la Setmana de la Ciència, has de saber que cada any es trien uns temes centrals.

A la 23a edició de la Setmana de la Ciència de l'any 2018 es van escollir uns temes molt diferents entre si per divulgar-la. Patrimoni Cultural i la figura de Richard Feynman en fer 100 anys del seu naixement van ser dos dels motius triats. L'última figura escollida era la de Pompeu Fabra amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català.


Sota el lema : Viu la ciència! durant l'any 2017 es van fer activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… moltes possibilitats per grans i petits.

Es va celebrar l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament promogut per Nacions Unides. L'objectiu era vetllar per  la contribució del turisme sostenible al desenvolupament.

Al portal Gènius es va treballar aquest tema al Sabies que... pots veure la següent imatge sobre aquests tipus de turisme


L'any 2016 ha estat l'any internacional de la cartografia, dels llegums i de l'entesa mundial, són tres temes que poden estar relacionats amb diversos aspectes de la ciència. Per aquest motiu els tres temes centrals d'aquesta Setmana de la Ciència són els llegums, els mapes i la relació global/local.

Els llegums s'obtenen de l'hort juntament amb moltes fruites i hortalisses. Per saber més dels cultius pots consultar la guia de lectura sobre l'hort i els seus productes feta pels Grups de Treball Gènius  i la plana sobre els horts.

 Recordem alguns articles apareguts a diferents sabies que... de setciències: tomàquets, horts urbans, llegums i llenties...


Any 2015 : En aquesta ocasió els temes van ser la llum i els sòls i la biotecnologia, ja que 2015 és any internacional d'aquestes dues disciplines. 

Al sabies que... es va fer un article sobre l'Any Internacional de la Llum, a més es va parlar de la vida d'un gran inventor relacionat amb la llum: Thomas Edison i algunes dades curioses sobre les bombetes.

 


L'edició anterior de la Setmana de la Ciència va tractar entre d'altres els temes de la cristal·lografia i la biotecnologia, ja que 2014 és any internacional d'aquestes dues disciplines.Al sabies que trobaràs més informació sobre la cristal·lografia. També varen tractar detalls sobre una dona científica molt important: Rosalind Franklin i unes curiositats molt interessants sobre la similitud entre la Kriptonita de ficció i la Jadarita, mineral descobert no fa gaire temps.

 


Any 2013 : Aquest any Setmana de la Ciència es va dedicar a l'estadística, l'aigua i a Albert Einstein perquè durant el 2013 es va celebrar l'Any Internacional de l'Estadística, l'Any Internacional de la Cooperació en l'Esfera de l'Aigua i la commemoració del 90è aniversari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya.

D'aquesta manera pots veure l'especial de l'aigua i diferents articles sobre Einstein : un sobre la seva equació més coneguda i un altre sobre la seva vida.


Els temes centrals van ser l'energia sostenible, la neurociència i l'envelliment actiu amb motiu de la celebració, al 2012, de l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, l'Any Europeu per a l'Envelliment Actiu i l'Any de la Neurociència. Mira l'especial d'energies renovables que varem fer per a l'ocasió.

 

Ves a l'apartat de la setmana de la ciència actual

Ves a l'especial de la ciència