Cinema mut

T'agrada veure pel·lícules assegut al sofà de casa o a la butaca del cinema? Viure històries apassionants d'amor, aventures i misteri mentre et cruspeixes unes crispetes?

En aquest cas has de donar les gràcies a dos germans francesos, Auguste i Louis Lumière que van crear una màquina anomenada cinematògraf que permetia gravar imatges en moviment.

Una de les primeres pel·lícules que van gravar va ser, La sortida dels obrers de la fàbrica

El món del cinema és lluminós i màgic però en els seus inicis tot era silenci... els actors no parlaven, només es captaven les imatges en blanc i negre.

Era l'inici del seté art, van sorgir grans directors com Georges Méliè.  Harold Lloyd i la parella formada per Laurel i Hardy van ser dels primers protagonistes de pel·lícules mudes. 

Mira algunes pel·lícules d'aquests actors:

 

"Colección de cortos

 

"Laurel and Hardy : sus mejores cortos"

"El abuelo de la criatura"

"Estudiantes en Oxford" 

"Relámpago

 

"Safety Last"

"Vía láctea"

"¡oh, qué miércoles¡ 

Buster Keaton i Charles Chaplin, són altres grans exponents del cinema mut.

Charles Chaplin

Va ser un actor que es va fer molt famós per interpretar un personatge del cinema (a més de compositor, productor, director, humorista i escriptor anglès que va néixer l'any 1889). Es tracta d'aquest personatge que sempre portava un barret negre (bombin), uns pantalons molt amples negres, unes sabates enormes... també negres, un bastó i duia un bigoti molt petit...? Ara sí, oi?

Efectivament és el famós personatge Charlot, que va sortir en 60 pel·lícules !!! Però la majoria d'aquestes pel·lícules tenien una peculiaritat: eren en blanc i negre, i durant molts anys van ser mudes i de curta durada ( 9, 15 minuts...). El Charlot no parlava, només feia saltirons, ganyotes, ballava... però tothom entenia el que volia dir i el que feia. En aquests films fa riure, però també a vegades ens fa posar tristos... és un personatge molt humà i senzill.

Algunes pel·lícules que podeu veure i que estem segurs que us agradaran són: El vagabundo, Tiempos modernos, La quimera del oro, El circo, El gran dictador, Candilejas ...

Ara fa més de 100 anys, el 2 de febrer de 1914, Charlot feia la seva primera aparició amb la pel·lícula Ganándose la vida, també coneguda com a Charlot, periodista.

Encara que han passat molts anys, molta gent encara l'imita i es fan concursos per veure qui s'assembla més amb ell.

"Charles Chaplin

 

"Tiempos modernos"

"Candilejas"

"El gran dictador" 

Buster Keaton

Keaton va ser un dels grans actors còmics de pel·lícules mudes de tota la història del cinema, també va ser guionista i director. Va néixer a Kansas (EEUU) al 1895 i va  debutar als escenaris amb només tres anys a la companyia de teatre dels seus pares, que es  feien dir The Three Keatons.(els tres Keatons).

El nom de “Buster” (el seu veritable nom era Joseph Francis), que significa “destructor,” li va posar el seu padrí (el gran mag Harry Houdini), després de veure’l caure per una escala sense fer-se cap ferida quan era un nadó.

La vida teatral amb els seus pares no va ser gens fàcil, perquè havia de fer moltes acrobàcies perilloses, sempre a punt de fer-se molt de mal. Aquesta llarga experiència amb el perill, va fer que amb el temps, fins i tot quan era ja famós, no deixés que mai cap actor el dobles en les escenes de risc.

Als anys 20, independitzat dels seus pares, va protagonitzar pel·lícules que el van fer molt famós, tant que va decidir crear la seva pròpia productora, Buster Keaton Production. Molts dels seus curtmetratges i pel·lícules són considerats veritables obres mestres del cinema.

Sabies que a Buster Keaton li deien “The Great Stone Face” que vol dir “el gran cara de pedra”. A Espanya era conegut com “cara de pal” o “pamplinas”.  Aquest sobrenom li venia perquè tot i fer moltes escenes còmiques a les pel·lícules, mai no somreia ni feia cap tipus d’expressió, mantenia sempre la mateixa cara inexpressiva.

"El paseo de Buster Keaton

 

"Buster Keaton, el cara de palo"

"El colegial"

"El héroe del río" 

"Colección de cortos Buster Keaton

 

"El maquinista de la general"

"El navegante"

"The cameraman" 

 

Data de creació 09-02-2021 Última actualització 05-10-2022