Navegació amb seguretat. Consells pels pares

 

Els infants necessiten el vostre consell i la vostra orientació per treure el bó i millor d'internet, així lla millor manera d'evitar l'accés a continguts nocius per a la infància és l'educació que els pares donen als seus fills sobre aquestes qüestions.

Teniu tant el dret com la responsabilitat de guiar, supervisar i limitar l'ús que els vostres fills fan d'internet. El portal garanteix la qualitat de tots els continguts que apareixen a les seves pàgines , però no es pot fer responsable de les pàgines que els nens visiten mentre naveguen per internet.  

Els infants han de tenir coneixements del que és permès a la xarxa i el que és una infracció, tenir consciència de la pròpia identitat digital i saber salvaguardar les dades personals, detectar abusos i saber demanar ajut a les persones adultes. Necessiten la vostra ajuda. Us heu de guanyar la seva confiança, amb una actitut oberta disposats a aprendre amb els vostres fills. També heu de llegir sobre els últims perills que es trobaran els menors a la xarxa i, en la mesura que sigui possible, familiaritzar-vos amb les eines i serveis que els menors fan servir (xarxes socials, blocs, fòrums, etc.).

Els heu d'acompanyar a la navegació quan sigui possible sense envair el seu espai íntim.

És molt important que parleu amb ells sobre internet i les seves experiències en aquest entorn. Busqueu establir una relació de confiança que afavoreixi que el vostre fill menor acudeixi a vosaltres davant un problema a internet.

Heu d'observar el seu comportament i heu de conèixer com gasten el temps a la xarxa.

Podeu establir normes clares per a la utilització d'internet i els telèfons mòbils, i unes conseqüències clares i proporcionals en cas d'incompliment.

Si no esteu gaire familiaritzats amb internet, no dubteu en preguntar al personal de la biblioteca

Un us excesiu de l'ordinador que dificulta la vida diària pot ser una adicció a internet. Tornar-se adicte a internet és un risc que creix conforme es passen més hores al davant de l'ordinador.

 

Si esteu preocupats sobre el que el vostre fill pot consultar, poseu l'ordinador en una habitació compartida per tota la família.

Els vostres fills es poden veure perjudicats per perills relacionats amb els continguts de les webs.

Seleccioneu amb els vostres fills aquells webs que us resultin interessants. Podeu consultar seleccions de recursos electrònics. A la biblioteca és més probable que trobin la informació que busquen, amb la seguretat que es tracta d'informació de qualitat.

Altres perills es deriven del tractament de la informació personal.  

Quan els menors naveguen per internet hi ha el risc que expliquin, sense adonar-se'n, dades de caràcter personal

Ensenyeu als vostres fills que els estranys a internet no són diferents als estranys del carrer o dels que poden trucar per telèfon.

Les qüestions relacionades amb l'educació i la responsabilitat a la xarxa, i el comerç per internet s'han de vigilar amb molta cura. 

Els vostres fills han de aprendre els conceptes bàsics de seguretat, per evitar els virus i utilitzar el sofware adequadament  

Els filtres d'internet no són 100% efectius. Poden fallar en el bloqueig d'algunes planes. Aquests filtres però, no impedeixen que els vostres fills naveguin per internet i recerquin planes amb contingut ofensiu.

D'aquesta manera és molt més útil l'actuació del pare i/o educador en aquest punt.

D'altra banda, hi ha diverses planes web que ofereixen un servei de selecció de recursos electrònics de qualitat. Confieu en webs d'aquest tipus sempre que tinguin un perfil educatiu (fets per escoles, biblioteques, fundacions, administracions, etc...). Aquestes seleccions acostumen a estar avaluades per professionals que vetllen pel seu contingut i la seva actualització. Aquest tipus de webs permetran als vostres fills trobar informació de forma guiada.

Gènius per a nens, pares, mares i educadors  i la biblioteca virtual per a usuaris a partir de 14 anys disposen d'una acurada sel·lecció de recursos als que podeu accedir amb total seguretat:

                                 
          Set-ciències al portal Gènius           Prestatges a la biblioteca virtual 

Podeu trobar alguns recursos sobre la seguretat informàtica recollits als dos portals:

Recursos de Seguretat informàtica a Gènius.

Recursos de Seguretat Informàtica a la Biblioteca Virtual.

Recursos externs al web

Segons va avançant l'explicació, el dibuix va creixent

Això significa que internet va ocupant cada cop més espai a la nostra vida. Amb el pas del temps aprenem més i també tenim més eines per poder vigilar la nostra navegació. En el moment que el dibuix es fa més gran parlem de l'adicció, aquí internet ja omple el nostre temps d'una manera desproporcionada.

A continuació oferim més adreces amb recursos que parlem sobre la seguretat a internet i aconsellen una navegació segura.

Altres portals amb  sel·lecció de recursos:

I per últim podeu veure enllaços a recursos molt complets per ajudar-vos en la navegació segura.

ONG Anesvad      La ONG Anesvad ha creat un apartat al seu web per denunciar casos de planes amb pornografia infantil.
Asociación de Usuarios de Internet      Projecte de la Asociación de Usuarios de Internet, amb molts consells per a Pares i enllaços a planes web interessants.
Protégelos      La referència estatal per a totes les qüestions relacionades amb la navegació sense riscos.
Dia de internet segura      Cada any al febrer se celebra aquest dia. S'aprofita la plana per proporcionar molts recursos relacionats.
Cesicat      Tota l'actualitat relacionada amb els temes de seguretat informàtica.
Portal del menor      Entre d'altres continguts destaquen les línies d'ajuda relacionades amb molts dels riscos d'internet.
Centro de Internet segura      Procura un entorn segur pels més joves en l'us d'internet i la telefonia móbil.


 

Torna a l'apartat principal>>                               Ves a l'apartat de consells per a nens>>