Estels fugaços, desitjos i anhels

Estels fugaços, desitjos i anhels

Has demanat alguna vegada un desig en veure una estel fugaç al cel? A vegades, quan desitgem molt alguna cosa, podem provar a demanar un desig i, si tenim una mica de sort, potser es compleix.

Però sabeu que són aquests estels que veiem que es mouen ràpidament al cel? Es mouen tan ràpidament que a vegades et quedes amb el dubte de si realment l’has vist, o no.

Doncs són els Perseids i els veiem sobretot a les nits d’estiu. Són una pluja de meteorits provocada per la cua de pols còsmica que deixa anar el cometa al seu pas, que fa la volta al Sol cada cent trenta-cinc anys, i cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una gran velocitat que causa que les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, produeixin impressionants traces de llum, és a dir els estels fugaços que veiem.

I per què s’anomenen Perseids? Doncs perquè el punt d’origen per on apareixen al cel és on la constel·lació de Perseu, que és molt a prop de la de Cassiopea

Quan es poden veure? La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre el 8 i 14 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan dels Perseids una de les pluges d'estels més populars. També  se’ls anomenen llàgrimes de Sant Llorenç per la proximitat de la festa de Sant Llorenç (10 d’agost). Com que apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.

On podem veure-les? Des de qualsevol punt, però els astrònoms coincideixen en uns poques recomanacions bàsiques per a poder veure-les: buscar llocs foscos lluny de la contaminació lumínica de les àrees urbanes, mirar cap al nord-est, aconseguir una gandula per contemplar el cel, roba d’abric si s’opta per la muntanya i “armar-se de paciència”.

I si proveu a demanar un desig aquest estiu a una estel fugaç? Nosaltres demanarem que continuem tenint accés a molts llibres i contes, com aquests que ara us recomanem.

Estels fugaços bibliografia

550 anys del naixement de Copèrnic