Som els únics? Vida més enllà de la Terra

Som els únics? Vida més enllà de la Terra

Segur que, si us atureu a pensar-hi, són molts els extraterrestres imaginaris que coneixeu, ja siguin personatges de llibre com de pel·lícules o sèries de televisió. E.T., Son Goku, Pimpín, personatges de Star Wars... són només alguns exemples que de ben segur us sonen. Però què hi ha de veritat en tot això? Existeixen de debò els marcians? La veritat és que, avui en dia, no se sap del cert si hi ha vida més enllà de la Terra.

Fa uns 15.000 milions d’anys, una gran massa de matèria va explotar a l’espai i va formar l’univers, creant així els estels, les galàxies, els forats negres, els sistemes solars i els planetes. Així és com va néixer la Via Làctia, la galàxia on es troba el nostre sistema solar i la Terra, el planeta on vivim. Però la Via Làctia és només una de les moltíssimes galàxies que hi ha a l’univers, i la Terra és només un dels milions de planetes que existeixen a la nostra galàxia, i de l’espai. Per què, doncs, no pot haver-hi un altre planeta on hi hagi vida?

 

Fins on la ciència sap, la vida no pot desenvolupar-se si no hi ha aigua. En aquest sentit, se sap que fa milers de milions d’anys el planeta veí Mart estava cobert de grans extensions d’aigua, i se sospita que podria haver-hi aigua líquida amagada sota la superfície, ja que s’ha trobat aigua en forma de vapor i de glaç. Però actualment no hi ha vida a la superfície de Mart, i les seves condicions tampoc la fan habitable.

Igualment, els científics han trobat milers de planetes en la nostra galàxia, fora del nostre sistema solar, anomenats exoplanetes, però cap és com la Terra; que giri al voltant d’una estrella com el Sol i ho faci a una distància per afavorir les condicions de vida. Tanmateix el 2015 es va descobrir l’exoplaneta anomenat Kepler-452b, del que es creu que és potencialment habitable per tenir unes característiques semblants a la Terra. Si a Kepler-452b hi ha vida encara és una incògnita.   

Per a molts científics la pregunta a respondre no és si hi ha vida en algun altre lloc de l’univers, cosa que donen per quasi segura, sinó com pot ser aquesta vida i com se la pot trobar.

La recerca de vida fora de la Terra continua!

 

Et recomanem!!

 • El Juego

  Parvela, Timo

  Boadilla del Monte (Madrid) : SM, abril de 2019

  Dels països nòrdics arriba una saga d’aventures i ciència ficció amb una alta dosis d’adrenalina. 
  En un futur on els recursos naturals han arribat al límit, un noi de 13 anys i el seu germà petit han de sobreviure a una crisis mundial que marca cada cop més una diferència insalvable entre rics i pobres i on un simple refresc de cola s’ha convertit en un producte de luxe. L’estat, cada cop més controlador, diu ser el protector de la infància i el seu defensor mentre la mare ha de marxar de casa i deixar els seus fills sols per anar a la recerca d’aliments.
  L’Ari i el Joni veuran com els arriba a les mans de forma insospitada el videojoc que està fent furor a totes les cases i sense pensar-s’ho dues vegades començaran a passar-se nivells cada cop més absorbits per un joc que no és exactament allò que sembla.
  Les il·lustracions són de Pasi Pitkänen, s’integren fantàsticament a la història i li donen al llibre color i intensitat com si de les imatges d’un videojoc es tractessin.
  Curiositat: si tens una ment curiosa investigaràs una mica més sobre el nom de Kepler-62 per descobrir que és real, és una estrella que es troba 1.200 anys llum de la Terra...

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Conxita Plana del Grup de Treball  les Àrees Infantils de les Biblioteques de Sabadell

  04/12/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Corporació d'alienígenes, SA

  Prats, Lluís

  Barcelona : Barcanova Editorial, novembre de 2019

  Premi Guillem Cifre de Colonya 2019

  Què faríeu si el vostre pare us digués que la seva feina és caçar alienígenes? Us el creuríeu? Oi que no? Això és el que li passa al Nico Desclot. Però és clar, el seu pare el convenç i ell es deixa enganyar. D'aquesta manera el Nico descobreix un nou món emocionant i fabulós, però ben aviat s'adona que no tot és tan bonic ni extraordinari com sembla. I tot per una raó ben senzilla: una feina tan extravagant com aquesta no pot existir. Potser només és una cabòria absurda imaginada pel seu pobre pare, que no està bé del cap. O no... Vols llegir les primeres pàgines.

  04/12/2023
  Mitjana (0 Vots)

Més documents sobre els extraterrestres!!

Allà fora/ Tom Sullivan
Alienígenas y ovnis / Chris Evans
Ovni / Tomeu Simó Mesquida
Descubre la vida extraterrestre / Jacques Goldstyn

 

Text i selecció bibliogràfica preparats per Alba Céspedes Tor de la Biblioteca Can Manyent de Vilassar de Dalt.

550 anys del naixement de Copèrnic