L'espai i els astronautes

L'ESPAI I ELS ASTRONAUTES

L’home ha estat fascinat per l’espai des de fa milers d’anys. Ja des de les civilitzacions més antigues van tractar de donar sentit al firmament. Fa uns 4.000 anys s’utilitzaven grans cercles de pedra per marcar els moviments del Sol i de la Lluna i fins i tot els egipcis feien servir els moviments de la Lluna i de Sirio, l’estel més brillant, per elaborar els seus calendaris.

Al llarg de la història la gent ha utilitzat les estrelles per guiar-se en els seus viatges.

Però no va ser fins l’invenció del telescopi, fa uns 400 anys, quan els astrònoms van ser capaços de veure la Lluna i els planetes amb gran detall.

D’altra banda la humanitat porta segles somiant amb viatjar a l’espai per conèixer millor les estrelles, els planetes interiors i exteriors, els cometes i asteroides així com d’altres galàxies que puguin existir.

En aquest sentit, els astronautes són les persones que viatgen a l’espai exterior per explorar-lo.

Per fer-ho utilitzen una nau espacial molt potent que s’enlaira amb dos coets, aquesta nau s’anomena transbordador.

Per tal de protegir-se del fred i dels raigs del sol, els astronautes tenen un vestit molt especial format per: una granota que els cobreix tot el tronc, uns guants, unes botes i un casc que duu uns auriculars amb els que es podem comunicar.

A més a més porten a l´esquena una motxilla que transporta l´oxigen que necessiten per respirar. Té també uns propulsors que els permet moure’s ràpidament per l´espai.

Fins ara els astronautes només han trepitjat la Lluna, el satèl·lit de la Terra, encara que hi ha plans de visitar Mart en un futur.

Alguns dels astronautes més famosos són Yuri Gagarin al 1961 va ser el primer en viatjar a l’espai exterior, el Neil Armstrong i Edwin Aldrin que al 1969 van ser els que van aterrar a la Lluna o la Valentina Tereshkova que va ser la primera dona que va orbitar l’espai.

A les biblioteques trobaràs

20 documents sobre els astronautes i l'espai:

Comencem per, l'espai:

 

 

Els astronautes:

 

 

Contes sobre l'espai

 

Descobreix l'espai / Lena Zolotareva
L'espai / Christiane Engel
El espacio / Rob Lloyd Jones
Max i Mia a l'espai/ Roser Calafell
 

Contes sobre els astronautes:

 

Stella, l'astronauta / Sharon Rentta
Astronauta/ Dian Fossey
On és el Senyor astronauta? /Ingela P. Arrhenius
Astronauta / Liesbet Slegers
Astronauta / Anna Obiols
 

Text i bibliografia de Maribel Hidalgo de la Bib. de Ponent de Sabadell