Starlink

 

Durant algunes de les nits del mes d’agost pots apropar-te a llocs allunyats de les grans ciutats sense massa contaminació lumínica i en el moment adequat pots observar  el pas dels Perseids que no són més que cues de cometa que fan l’efecte d’estels fugaços. En definitiva, un bonic fenomen natural per gaudir i entretenir-nos durant una part de l’estiu.

Però aquest mes de juliol els més curiosos i observadors han vist puntets que es desplacen a gran velocitat pel firmament, i que tenen una explicació ben diferent.

Es tracta de “trens de satèl·lits artificials” que es formen degut al desplegament massiu d’aquests artefactes per part d’una de les empreses del milionari Ellon Musk. Durant un determinat temps llençarà a l’espai milers de satèl·lits. Aquests llançaments es fan agrupant desenes d’aparells que van sortint un darrera l’altra. De seguida formen aquests trens que es poden veure uns segons, en determinats llocs, a l’inici de la foscor de la nit.

Pensa que a meitat de juliol de 2023 porta més de 5000 artefactes posats en orbita en 90 ocasions diferents.

El propòsit d’aquesta xarxa de nous satèl·lits es proporcionar internet als llocs on no és possible fer-la arribar amb les xarxes de cable convencionals.

Mentrestant no es completa la xarxa tenint ben assegurat un moment d’entreteniment admirant el firmament durant aquest estiu.

Ves a l'especial de Copèrnic