Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’article - Gènius

Ruta de navegació

Article

Les colònies industrials
Les colònies industrials

Fàbrica de la Colònia Güell

Mitjana (0 Vots)

Sabies que hi ha moltes maneres de fer turisme? Pots visitar pobles i ciutats llunyans, anar al mar o a la muntanya i també fer viatges que tinguin una temàtica molt particular. Hi ha el turisme verd o ecològic, el turisme verd i també el turisme industrial que celebra cada any a principis de novembre la seva setmana (setmana del Turisme Industrial)

La plana de turisme industrial t'ensenya sota el lema descobreix, viu... molts llocs per visitar, esperiències i activitats diverses que et permetran conèixer com es treballava a les fàbriques catalanes del finals del segle XIX. En molts casos els Centres d'interpretació t'introduiran a l'apassionant món de la fabricació de diversos productes.

Les antigues fàbriques dedicades a productes bàsics es trobaven a props de les grans localitats. Actualment algunes d'elles són autèntics museus que t'expliquen i et descobreixen el per què i el com de les coses més quotidianes. Tens curiositat? Mira aquests exemples:

El Museu del coure on descobriràs que aquest metall noble és un dels pocs materials que es pot reciclar una i una altra vegada i veuràs el procés de foneria del coure i producció del alambró.

El Museu del Ciment que se situa al lloc on era la primera fàbrica de portland (així es deia el ciment abans) a Espanya. La trobaràs a Castellar de n'Hug.

Museu Agbar de les Aigües t'ensenya la importància d'aquest recurs que es va haver de canalitzar per la indústria emergent i l'augment de la població .

Museu del Gas on pots veure l'evolució de la indústria del gas i l'electricitat en els segles XIX i XX i entendre la importància de fer servir de manera eficient i sostenible els recursos naturals.

Va haver una altra manera d'organització industrial molt característica a les terres catalanes. Les colònies industrials eren nuclis de poblament apartats de les ciutats, formats al voltant d'una empresa, que és la propietària del conjunt urbanístic, el qual és constituït pels edificis i equipaments propis de l'activitat productiva, els habitatges dels treballadors i habitualment altres edificis de serveis (escola, església, botigues...). Volien proporcionar mà d'obra i suport logístic a una activitat industrial. A Catalunya van haver moltes i algunes destaquen pels seus trets arquitèctònics com és el cas de la Colònia Güell on Alsina i Güell van fer una gran feina.

Font d'informació: Turisme industrial