Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’article - Gènius

Ruta de navegació

Article

Folch i Torres
Folch i Torres

Retrat antic

Mitjana (0 Vots)

Josep Maria Folch i Torres (1880-1950)  fou un novel·lista, narrador i autor teatral barceloní que va escriure majoritàriament per a públic infantil i juvenil. Va obtenir una extraordinària popularitat i generacions senceres van aprendre català llegint les seves obres! De fet, és considerat el primer autor català de masses, gràcies a l’èxit que va obtenir amb les aventures d’en Massagran.

Però qui era en Massagran per a ser tan popular?

En l'obra s'explica com en Massagran, en contra dels consells familiars, molt atret pel mar decideix embarcar-se i conèixer món. A través de diverses situacions difícils, de les que se’n surt gràcies al seu enginy, arriba a l’Africa on viu moltes aventures inesperades. Foch i Torres, amb aquesta novel.la, posa el fonament d’una nova manera d’escriure històries per a joves amb la creació de personatges molt vitals, excèntrics i singulars, capaços d’entusiasmar el lector, conjuntament amb l’ús d’un llenguatge amè i accessible.

Folch i Torres va inventar al 1909 aquest personatge com a protagonista de la novel·la Aventures extraordinàries d'en Massagran. La novel·la es va publicar per fascicles a la prestigiosa revista Patufet. Més tard, el mateix Folch i Torres va fer dues obres de teatre sobre el mateix personatge En Massagran a la brasa (1013) i Les Aventures de Massagran (1920)

El nostre autor va començar escrivint i dirigint en diferents revistes (L’Atlàntida, La Tralla) i al llarg dels any la seva obra va ser abundosa, rica i imaginativa, destacant en el  teatre infantil (per exemple, Els pastorets o La Ventafocs, que passà de les mil representacions). La seva producció el va fer guanyar premis, homenatges i felicitacions.

I per acabar, una anècdota. Folch i Torres va néixer un 29 de febrer. De dies 29 de febrer només n’hi ha un cada quatre anys. Això vol dir que en els setanta anys de la seva vida només va poder celebrar el seu aniversari setze vegades.

Coneixes alguna persona que hagi nascut un 29 de febrer?

Si vols més informació sobre Josep Maria o sobre els seus germans, Joaquim, Ignasi, Lluis i Manel (tots importants figures de la cultura catalana), no deixis de visitar la pàgina de la Fundació Foch i Torres

"Aventures extraordinàries d'en Massagran

"L'extraordinària expedició d'en Jep Ganàpia

"En Bolavà, detectiu"
 

"Els pastorets"

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipals