Detall d’article - Gènius

Ruta de navegació

Article

El còmic català
El còmic català

Cartell del Saló del Còmic 2015

Si entenem que el còmic és explicar històries amb imatges, trobem antecedents molt remots: les pintures rupestres, els frescos i relleus egipcis, grecs i romans...

Però el còmic tal i com el coneixem avui, és un producte cultural de l'època industrial, relacionat amb la impremta i la difusió massiva. El referent més directe que tenim a Catalunya és l'auca.

El segle XX és el segle del còmic , i a Catalunya abans de la Guerra Civil, hi havia revistes infantils, com En Patufet.

El còmic té bona part de la seva força en el dibuix, i molt dels seus dibuixants venen directament del món de l'art (il·lustradors, ...).

Actualment el 95% dels còmics espanyols, són editats a Catalunya, i molts dels seus dibuixants tenen reconeixement mundial, com  Antoni Batllori, Francisco Ibàñez, Picanyol, Jan ...

Entre els personatges més destacats del còmic català, hi ha en Massagran (1910), La família Ulises (1945), Mortadel·lo i Filemó (1958), Jep i Fidel (1967), Ot el Bruixot (1971), Esther (1971) i Superlópez (1973), entre d'altres.

Massagran

La família Ulisses

Mortadel·lo i Filemó

Jep i Fidel

Ot el bruixot

Esther

Superlópez

El còmic va començar com un passatemps per a nens (i no tan nens), però ara gaudeix de reconeixement cultural, social i fins i tot institucional.

Cada any,  des de 1981,  el còmic té una cita molt important, el Saló del Còmic. Segur que heu anat en més d'una ocasió, oi? Aquest any, se celebra el 33è Saló Internacional del Còmic, que tindrà lloc del 16 al 19 d'abril a  la Fira Barcelona de Montjuïc. Podeu clicar el següent enllaç per trobar tota la informació. També podeu recordar les dues últimes edicions:

Fa temps que està prevista la creació del Museu del Còmic i la Il·lustració a Badalona, que vol ser un referent al món sencer, on s'exposarà una col·lecció molt gran de treballs de dibuixants i il·lustradors catalans i també inclourà mostres d'artistes internacionals. Però sembla ser que haurem d'esperar a l'any 2017!

Mira l'especial que hem preparat sobre el Saló del Còmic i el còmic a Catalunya

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació