Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’article

Article Article

Els instruments de percussió : el tambor
Els instruments de percussió : el tambor

Un tambor dibuixat

Mitjana (0 Vots)

Sabràs que hi ha vàries famílies d'instruments musicals. Una d'elles és la dels instruments de percussió. Són els instruments en què el so és produït percudint, rascant o sacsejant. Són els instruments més antics. La majoria d'aquests instruments produeixen sons indeterminats. Però podem trobar d'instruments que poden produir sons afinats o determinats. Poden ser de fusta, metall o membrana com els més característics que són els timbals, tambors o bombos...

El tambor és un instrument musical de percussió format per una caixa cilíndrica tancada per un extrem o per tots dos, amb una pell tensada. en una caixa de ressonància de fusta, metall, terrissa, etc., que pot tenir formes diverses.  El tambor és colpejat amb la mà (amb diferents zones de la mà per produir diferents sons, en alguns tipus de tambors) o amb algun objecte, comunament baquetes; també se sol percudir la caixa de ressonància. És un dels primers instruments a aparèixer històricament i, a part, del seu ús estrictament musical podia fer-se servir com a mitjà de comunicació per transmetre avisos a persones allunyades.

Altres instruments de percussió molt semblants als tambors són els timbals (el seu nom s'associa inevitablement al timbaler del Bruc) que a més són els primers instruments de percussió que utilitzaven les grans orquestes de música clàssica, i els tàbals que tocats pels tabalers s'usen molt a les festes populars. A diferència dels tambors de les recents batucades, els tàbals juguene un paper molt determinat en apareixer juntament amb les gralles quan hi ha cercaviles amb dracs i dimonis.

Font d'informació: Enciclopèdia.cat