Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’imatge

Imatge Imatge

Lliçó d'anatomia del Dr. Nicolaes Tulp
Lliçó d'anatomia del Dr. Nicolaes Tulp

Quadre de Rembrandt

Mitjana (0 Vots)

Aquest quadre va ser pintat per Rembrandt al 1963, quan tenia, 26 anys, i representa una classe d'anatomia impartida pel Nicolaes Tulp, cèlebre doctor holandès.

Les lliçons d'anatomia eren esdeveniments tan científics com a polítics, on hi participaven estudiants d'anatomia i acadèmics i, també, persones prominents de  la vida política de la ciutat. El fet que només es permetés una dissecció pública a l'any , la convertia en un esdeveniment social molt important i és per això que alguns dels personatges que surten al quadre estan vestits d'una manera més luxosa, poc adient per l'activitat que s'està desenvolupant.

Els retrats de grup eren molt populars als S,XVII i XVIII a Holanda, ja que eren una manera de què els burgesos (classe social que ascendia econòmicament) es mostressin en companyia de personatges famosos de l'època, guanyant així visibilitat i prestigi social. Per a poder formar part d'aquestes composicions pictòriques, els interessats havien de pagar part de l'elevat import del cost de la pintura. Els seus noms surten a la llista que porta un dels personatges a la ma.

El quadre és de gran format (169.5cm d'alçada  X  216.5cm d'amplada) i pertany a la Galeria Real de Pintures Mauritshuis, en l'Haya.

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipals