Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’imatge

Imatge Imatge

La presó Model
La presó Model

Façana actual

Mitjana (0 Vots)

El 9 de juny de 1904 es va inaugurar aquest edifici que, emulant  d'altres que s'havien  construït a Canadà, Polònia o Austràlia, pretenia ser un model de centre penitenciari.

113 anys més tard, un dia abans del seu aniversari, al 2017, va tancar les seves portes. Va ser dissenyat per Salvador Vinyals Sabaté i Josep Domènech Estapà.

La Modelo és un edifici molt gran, que ocupa dues illes de l'Eixample. Es va construir amb forma panòptica, buscant aconseguir un  control, vigilància i observació constants.   Té un cos central,  on s situaven els vigilants,  i sis braços o galeries amb un total de 600 cel·les, on s’allotjaven els presos.  Des del punt central es podia controlar tot el que succeïa a les galeries.

Saps d'on ve el nom "panòptic"? Està inspirat en el nom del monstre dels cent ulls de la mitologia grega, Panoptes,   que significa "el que veu tot"

113 anys són molts i podem seguir a través de la seva història els canvis que es van produir política, social i urbanísticament a la ciutat.

Com a primera dada, has de pensar que en el moment de la seva construcció, la Model estava a l'extraradi, és a dir, fora del nucli urbà i que va acollir els presoners que van començar a traslladar de la presó mixta Reina Amàlia, situada al bell mig de la ciutat (aproximadament a la Ronda Sant Pau). Si mires un mapa actual de la ciutat, comprovaràs com ha crescut Barcelona durant el darrer segle.

Per altra, tenim els vestigis  de les persones que hi van estar empresonades. Primer van ser únicament presos comuns, però durant el franquisme, es va omplir de presos polítics. Com és el cas de l'Helios Gómez, pintor, cartellista, poeta, membre de l'avantguarda barcelonina del s.XX. L'Helios va pintar als anys 50,  a la seva cel·la i a instància del mossèn de la presó, una sèrie murals dedicats a la verge de la Mercè (patrona de Barcelona i dels empresonats). Com els personatges que apareixen tenen trets gitanos se la coneix com la Capella dels Gitanos.  Malgrat el deteriorament en què es troben les pintures,  el departament de Cultura de la Generalitat la vol declarar Bé de Cultura d'Interès Nacional.

Actualment l'edifici, propietat de l'Ajuntament de Barcelona des del 2014, està protegit pel seu  valor patrimonial i històric i està pendent de determinar-se el usos es faran en ell. Si tens curiositat, pots visitar-lo, ja que es fan visites guiades 

Darrere el mur 

Les joguines imaginàries 

A la garjola!

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipals